Terug naar de wijk Upton Park en the Boleyn Tavern

Ook in het London Stadium wordt I’m Forever Blowing Bubbles, het clublied van West Ham United, voor iedere wedstrijd afgespeeld en meegezongen door de supporters. Maar hoe hard ze ook zingen, het stadion is het net niet. Wij zijn meer fan van The Boleyn Ground, in de volksmond Upton Park.

Bol.com

In Staantribune #36 gaat Joris van de Wier terug naar de wijk. Hij bezoekt vijf bijzondere plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het DNA van West Ham United. Een daarvan is the Boleyn Tavern.

Upton Park stond bekend om zijn pubs. De imposantste van allemaal was de Boleyn Tavern. Zelfs als je geen kroegtijger bent, valt de buitenkant van het Victoriaanse gebouw je op. De pub uit 1900 heeft niet voor niets een monumentale status. Als je niet beter wist, dacht je dat dit een heel chic etablissement was. Maar schijn bedriegt, want van binnen was het een echte voetbalpub.

The Boleyn Tavern

Voetbalpub

Afgeragde bankjes, vieze tafeltjes en de meest plakkerige vloerbedekking van Londen en omgeving. Zodra je je voet optilde, leek het alsof het tapijt klittenband was. Een mooi geluid dat bij de authentieke West Ham-beleving hoorde.

Met het vertrek van West Ham United vielen de pubs in de wijk een voor een om. Dat komt niet alleen doordat er geen supporters meer kwamen, maar ook omdat de bevolkingssamenstelling van de wijk in de loop der jaren flink is veranderd. Eastenders die generaties lang in de wijk woonden, vertrokken naar Essex, terwijl hun plek werd ingenomen door met name immigranten uit Pakistan en Bangladesh, die minder naar de kroeg gaan.

I’m forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air,
They fly so high, nearly reach the sky,
Then like my dreams they fade and die

Ook voor de Boleyn Tavern leek de verhuizing van West Ham United naar het kille London Stadium de doodsteek te worden. De pub bedacht allerlei acties om toch nog te kunnen overleven, maar het ontbreken van voetbalsupporters kon amper worden opgevangen. Voor de ramen werden posters geplakt met de tekst ‘Keep the Boleyn Pub Alive’.

De uitbater bood de mogelijkheid om lid te worden van de pub voor 120 pond per jaar. Op wedstrijddagen regelde de kroeg een bus die je van en naar het London Stadium bracht, maar het noodlot leek onafwendbaar en het was wachten tot het faillissement werd aangevraagd.

Remarkable Pubs

En toen was daar ineens de redding. Remarkable Pubs, een kleine organisatie die een paar bijzondere Londense kroegen in handen heeft, nam de Boleyn Tavern over en is sindsdien flink bezig met de renovatie. Elton Mouna van Remarkable Pubs heeft grote plannen met de kroeg. “We zijn druk bezig de kroeg te herstellen naar hoe het vroeger was. Allerlei elementen die zijn verdwenen, brengen we weer terug. Zo heeft de pub een mooi plafond van glas-in-lood en dat knappen we op. Het wordt geen voetbalkroeg, maar we behouden wel enkele verwijzingen naar West Ham. Zo zagen we tijdens het renoveren dat de maker van de grote borden waar Anne Boleyn op staat een heel subtiele verwijzing naar de club had gemaakt. Ze draagt namelijk een ketting met het oude logo van West Ham. Dat behouden we natuurlijk. Uiteraard hopen we dat de Hammers een kijkje komen nemen als we weer open mogen.”

Meer over Upton Park in Staantribune nummer 36, te bestellen in de webshop of verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Staantribune #36 - Upton Park

terug naar overzicht

Lees verder...