Stadion Esserberg, de uitzondering die de regel bevestigt

Betreed een gemiddeld Nederlands voetbalterrein en de rubberlucht komt je tegemoet. Om het plastic veld zie je standaard donkergroene hekken en in de kantine wordt een verantwoorde gehaktbal verkocht. Kortom: het is in de meeste gevallen geen feest der verrassing om naar een amateurwedstrijdje te gaan kijken in dit land. Gelukkig zijn er uitzonderingen, al verdwijnen die in rap tempo.

Bol.com

Stadion Esserberg zal dat lot bespaard blijven, want de hoofdtribune is een monument. Het is de thuishaven van Be Quick 1887 uit Haren. Architect en eerste elftalspeler Evert van Linge ontwierp hem in de dertiger jaren en werd daarbij geïnspireerd door de Marathontribune van het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De gelijkenis is inderdaad opvallend. Ook de staantribunes in het stadion zijn fraai. Met een beetje fantasie waan je je hier in de jaren vijftig. Stadion Esserberg is een must see voor groundhoppers. Een witte raaf in een verder platgetrapt voetballandschap.

Bestel voor meer schitterende beelden van meesterfotograaf Marco Magielse zijn magnum opus Final Whistle, waarin hij 21 klassieke Britse grounds portretteerde.

terug naar overzicht

Lees verder...