Hoe een snoepwinkel Everton aan een bijnaam hielp

Een van de meest bijzondere bijnamen in het Engelse voetbal is misschien wel die van Everton: The Toffees. Hij is afkomstig van niet één, maar twee snoepwinkels.

Bol.com

We beginnen bij ‘Ye Anciente Everton Toffee House’ van Old Ma Bushell. Dat lag vlakbij Anfield, het oude stadion van Everton. Fans die naar het voetbal gingen, kochten zich in de winkel helemaal gek aan Everton Toffees om die tijdens de wedstrijd lekker op te eten.

In 1892 vertrok de club van Anfield naar Goodison Park. Toevallig zat daar óók een snoepwinkel: ‘Mother Nobletts Toffee Shop’. Mother Noblett kon natuurlijk geen Everton Toffees verkopen, want daar zat patent op. Daarop vond ze Everton Mints uit. Dit waren snoepjes met een buitenkant van mint en een kern van toffee. Ranzig, maar vergeet niet dat dit in Engeland is en dat ze daar smullen van raar eten. Ze maakte de snoepjes zwart-wit, destijds de kleuren van de club. De Everton Mints waren een groot succes (en zijn dat nog steeds).

Maar de zaken van Old Ma Bushell gingen slecht. Daarop bedacht Old Ma iets briljants. Ze regelde met de club dat haar mooie kleindochter voor de wedstrijd Everton Toffees uit mochten delen (en verkopen) aan de fans. Sindsdien is er voor iedere wedstrijd een Toffee Lady. Tegenwoordig wijst de supportersclub iedere wedstrijd een meisje aan dat dit mag doen.

terug naar overzicht

Lees verder...