Fran Sol: ‘Dankbaar dat ik er voor de supporters kan zijn’

Tilburg treurt. Fran Sol, de populaire spits van Willem II, gaat de Brabantse textielstad verlaten voor het Oekraïnese Kiev. In de laatste Staantribune vertelt de Spanjaard over zijn geloof, de stad Tilburg, literatuur, zijn ziekte en zijn band met de supporters van Willem II. Een voorproefje!

Bol.com

In oktober 2017 kreeg Sol te horen dat er een tumor in zijn teelbal zat. Hij werd succesvol geopereerd en kwam er weer bovenop. In die tijd putte hij veel kracht uit zijn geloof. “Ik besefte dat ik niet alles kan controleren in mijn leven. Ik kon niets aan die ziekte doen. Maar er was iets of iemand die me hielp. Mijn geloof werd in die periode sterker.” Niet alleen won zijn geloof aan kracht, ook werd in die periode de band met de supporters van Willem II sterker. Toen hij nog ziek was, waren er tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax talloze Spaanse vlaggen en spandoeken met Fran Sol te zien in het stadion. Ondertussen werd zijn naam minutenlang in liederen bezongen en gescandeerd. De daaropvolgende uitwedstrijd bij AZ bekeek hij tussen de supporters. “Dat was mijn manier om ze te bedanken voor al die steun”, zegt hij daarover. “Voor alles wat ze hebben gedaan terwijl ik ziek was. Ik was enorm blij met ze.”

Religie

De Spanjaard wordt in de voormalige textielstad aanbeden als een oude katholieke heilige. Waar bij sommige voetballers het sterrendom een bijkomend nadeel is, past het voor Sol als een handgemaakt Italiaans maatpak. Hij spreekt er dan ook nuchter over: “Dit is waar ik van heb gedroomd, waar ik al die jaren voor heb gewerkt. Ik ben juist dankbaar dat ik er voor de supporters kan zijn. Daarom wil ik altijd wel een handtekening uitdelen, dat verdienen de fans.” Voetbal is religie is een vaak afgestofte theorie. Het stadion is de kerk, het veld het altaar en de supportersliederen de psalmen. Om de twee weken vormen de supporters van Willem II een geoefend kerkkoor en rolt van de tribunes de volgende tekst: We’ve got Fran Sol, Francisco Sol I just don’t think you understand And when he gets the ball He scores another goal We’ve got Francisco Sol!

“Kippenvel, elke keer als ik het weer hoor”, zegt de spits erover. “Ze denken dat ik het vanaf het veld niet hoor, maar ik hoor het altijd. Alleen, ik moet me concentreren op het spel. Het liefst zou ik meteen laten weten dat ik het zo waardeer. Naar ze klappen en de duim omhoog. Helaas kan dat niet. Maar als je zo wordt toegezongen, dat geeft enorm veel kracht.”

Je kunt het magazine met het interview met Fran Sol bestellen in onze webshop (zolang de voorraad strekt).

Bol.com

Staantribune #21

Naast het interview met Fran Sol staat Staantribune #21 voor een deel in het teken van Merseyside, de regio waarin de stad Liverpool ligt. Zo zochten we uit of de Friendly Derby tussen Liverpool en Everton inderdaad wel zo vriendelijk is, spraken we oud-keeper Sander Westerveld over zijn tijd in de havenstad, waar hij voor beide Premier Leagueclubs uitkwam, en hebben we prachtige fotoverhalen van onder anderen Stuart Roy Clarke en Joris van de Wier en een toffe reportage over urban goals. Verder spraken we voor dit nummer tv-legende Harry Vermeegen, bekeken we een thuiswedstrijd van Helmond Sport vanaf het dak van een van de aangrenzende schuurtjes en schreef redacteur Matthijs Snepvangers een boeiend achtergrondverhaal over voetbal in de Eerste Wereldoorlog. Ook gingen we op bezoek bij een verzamelaar van voetbalspeldjes en mogen we de vaste rubrieken als Voetbal = Kunst, columns van Joop van Maurik en Frank Heinen en de voetbalboeken niet vergeten!

terug naar overzicht

Lees verder...