Fotoreportage: Borussia Neunkirchen

Borussia Neunkirchen is zo’n club waarvan elke thuiswedstrijd zomaar de laatste kan zijn. Dat is jammer, want het is één van de weinige clubs in Duitsland met een stadion waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Borussia Neunkirchen is een Traditionsverein met een grote historie. Inmiddels is de club afgegleden naar een zodanig niveau, waardoor het stadion net zo gevuld is als een gemiddeld waterhoofd.

Bol.com

Toch maakt dat het niet minder mooi: een vreemd gebouw achter het doel, een groep fanatieke supporters en een oud mannetje op z’n houten stoel. Waar zit het ’m dan in, dat zo’n stadion iets speciaals krijgt? Je zou je ook kunnen afvragen: waarom zijn de meeste Duitse bakken met sintelbaan, zoals die van buurman Saarbrücken, saai en voorspelbaar? Maar laten we uitgaan van het positieve: wat maakt het Ellenfeldstadion uniek?

Dat is het rare gebouw achter één van de doelen, waarvan je je afvraagt wat daarin is gehuisvest. Het zijn de rare hoge hoeken, die net na de kromming ineens ophouden. De heuvel achter het stadion, waar in de glorietijd waarschijnlijk een hoop armoedzaaiers stonden. De leeftijd van het stadion speelt ook een belangrijke rol. Er bestaat een prachtig vormgegeven boek over 100 Jahre Ellenfeld-Stadion, die is te bestellen bij de club.

Ach, het is teveel om op te noemen. Ga erheen voor het te laat is en bekijk het groepje fanatieke supporters in de hoek, het oude mannetje op zijn houten stoeltje achter het doel en het standbeeld buiten het stadion. De kans is groot dat dit stadion ook bij jullie een plekje in het hart verovert.

terug naar overzicht

Lees verder...