Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Bijvoorbeeld Peter Prospar.
Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Peter Prospar vergaan? De afgelopen dagen plaatsten we een Top 10 van legendes uit het spel. FM-verslaafde Kees van den Heuvel stuurde zijn eigen favoriete speler in.
Peter Prospar
“In Championship Manager 99/00 was Peter Prospar een doelpuntenmachine die voor een prikkie op te halen was bij Ansar (Libanon). Hij scoorde aan de lopende band en was bovendien nog maar twintig jaar. Je had er dus jarenlang plezier van. Hij was afkomstig uit Trinidad & Tobago. Ik had hem ooit in een 4-3-3 formatie als centrumspits staan bij het Willem II uit die tijd. Na een aantal seizoen met dertig tot veertig goals werd hij weggekocht en vervangen door een andere legende (wat mij betreft): James Flood.
Het gekke met Peter Prospar was dat hij ook in de volgende edities van Championship Manager te vinden was, maar daar ineens een stuk ouder was, rond de dertig jaar, als ik het me goed herinner. Hij scoorde nog steeds makkelijk, maar was natuurlijk wel iets minder interessant geworden met deze hogere leeftijd.
Als ik nu Google lijkt ook nog eens zijn naam verkeerd geschreven te zijn, want er is namelijk een Wikipedia-pagina van Peter ProspEr, die in ieder geval ook voor Al-Ansar in Libanon heeft gespeeld. Volgens deze pagina heeft hij uiteindelijk alleen maar clubs in zijn thuisland Trinidad & Tobago en Libanon gediend en kwam hij uiteindelijk tot zeven goals in zestien interlands.
Voor mij en vele CM-generatiegenoten is Peter Prospar met zijn duizenden goals in verschillende saves echter een echte legende!”
Top tien
Lees ook de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:
- #10: Mika Ääritalo
- #9: Anthony Vanden Borre
- #8: Sherman Cárdenas
- #7: Mark Kerr
- #6: Tó Madeira
- #5: Cherno Samba
- #4: Kim Källström
- #3: Maxim Tsigalko
- #2: Tonton Zola Moukoko
- #1: Lebohang Mokoena
Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.
In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen
Heb jij zelf nog met een FM-legend gespeeld die we (nog) niet hebben besproken, mail dan je ervaringen via ons contactformulier.