European Fields Unlocked: Vlaamse Velden

Ooit gehoord van European Fields van meesterfotograaf Hans van der Meer? Het was zowel een boek als een reizende tentoonstelling die de oorsprong van het spel liet zien: tweeëntwintig spelers op een veld, ongeacht hun talent, overal en nergens. Gepassioneerd samen spelend in een setting ver verwijderd van de Champions League. Deel 1: Vlaamse Velden.

Bol.com

Van der Meers observaties van het leven onderaan de voetbalpiramide laten niet alleen zien hoe voetbal deel uitmaakt van het landschap, maar ook hoe diep het spel en zijn rituelen zijn geworteld in de menselijke cultuur. Met milde ironie toont Hans van der Meer, die we interviewden voor Staantribune #29, de discrepantie tussen menselijke ambitie en het effectieve resultaat, tussen de persoonlijke beleving van spelers en hoe ons gedrag, van een afstandje bekeken, er werkelijk uitziet. Amateurvoetbal als perfecte metafoor voor het leven.

European Fields

De tentoonstelling European Fields bevatte niet alleen zijn fotografische voetballandschappen, maar ook een aantal films. Of moeten we ze eerder video-observaties noemen? Ze werden opgenomen op meerdere plekken in Europa: van België tot Groot-Brittannië, Portugal, Frankrijk en Italië. De allereerste, Vlaamse Velden, was onderdeel van het culturele programma rond Euro 2000 en is nu precies twintig jaar oud.

‘De belangrijkste bijzaak in het leven’ is momenteel knarsend tot stilstand gekomen. Geen amateurvoetbal, geen profcompetities, geen Champions League, geen EK 2020 en geen kampioenen dit jaar. In deze dagen van social distancing willen Paradox en partners, variërend van de voetbalwereld en de kunsten, deze korte films met iedereen delen. Natuurlijk niet allemaal tegelijk. Paradox lanceert vijf ‘wedstrijden van de week’ in opeenvolgende weekenden, te beginnen op 2 mei op hun YouTube-kanaal. Verspreid het woord maar wees veilig terwijl je dit doet!

Interview in Staantribune #29

In Staantribune #29 staat een uitgebreid interview met fotograaf Hans van der Meer. Het magazine is te bestellen in de Staantribune Webshop.

Bol.com

European Fields Unlocked is een project in het kader van X25, ter ere van het 25-jarig bestaan van Paradox, producent van documentaire projecten in fotografie.

terug naar overzicht

Lees verder...