De Tiempo, spelverdeler onder de Nike voetbalschoenen

Wie Nike Tiempo noemt, noemt de naam Ronaldinho. De goedlachse Braziliaanse voetballegende toverde met speels gemak verschillende nieuwe trucjes op de mat met zijn Tiempo schoenen. Hij was hét marketinggezicht van de Tiempo 10R Gold Total uitgave, de onvergetelijke voetbalschoen met witte en goudkleurige tinten. De Tiempo heeft zich ontwikkeld tot de best presterende speler in de Nike voetbalschoenen-selectie. Een uiteenzetting van de evolutie van de schoen.

Bol.com

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 1994 was de schoen daar ineens. Vol trots toonde het bedrijf van de swoosh haar eerste voetbalschoen aan de voetbalwereld. Tot die tijd werd die markt nog gedomineerd door de Duitse concurrenten Adidas en Puma. Het succes van de eerste schoen bleek snel een feit. De finale van dat kampioenschap werd gespeeld door Brazilië en Italië. De toenmalige zwarte Tiempo schitterde in deze finale bij tien spelers om de voeten. Waaronder één van de absolute blikvangers van het toernooi, Romário de Souza Faria. Ook meester-verdediger Paolo Maldini speelde de finale op deze voetbalschoen.

Comfort

De spelers die zweren bij het gebruik van de Tiempo zweren vooral bij het comfort van de schoen. Het kangoeroeleer geeft de voet het gevoel alsof hij op een matras springt van twee bij twee meter, gevuld met het best bestaande Texelse schapenwol. De eerste kennismaking in 1994 leverde een boost op aan naamsbekendheid van de schoen. Het Amerikaanse Nike besloot om later dat jaar een nieuwe editie van de voetbalschoen op de markt te brengen, onder de naam Tiempo Premier. De Nike vlek werd in de voetbalwereld uitgebreid en een serie nieuwe aansprekende namen zou de schoen gaan dragen.

Legendes

Welke legendes hebben de Tiempo gedragen? Het zijn er veel. Een aantal van hen is door Nike ook ingezet in de commerciële activiteiten, Jérôme Boateng als meest recente speler. De Duitse verdediger deelt in een Tiempo-team filmpje op YouTube zijn ideale Tiempo-medespelers. Hierin noemt hij ook Andrea Pirlo, want ook deze Italiaanse kunstenaar speelt zijn wedstrijden reeds vele jaren op deze schoenen. Als ode aan de carrière van Pirlo heeft Nike een speciale Pirlo-editie van de schoen op de markt gebracht. De kleur? Bordeauxrood.

Eric Cantona, Sergio Ramos, Carles Puyol, Gerard Piqué en Carlos Tevez zijn een handvol voorbeelden van andere grootheden die de schoen dragen. Allen hebben zij bijgedragen aan de evolutie van de schoen. Een evolutie waar andere voetbalschoenen een puntje aan kunnen zuigen.

Bol.com

Kleuren

Waar bij de introductie van de schoen zwart nog de enige verkrijgbare kleur was, is het kleurenpalet van de schoen inmiddels flink uitgebreid. Zo is de schoen al verkrijgbaar (geweest) in het oranje, groen, blauw, wit, goud, rood en paars. Nike brengt ook combinaties van de kleuren aan in het model. De nieuwste versie van de Tiempo is de Legend. De schoen waar Boateng het uithangbord van is. Deze schoen is niet alleen verkrijgbaar als variant met rubbernoppen. Ook een zaalvoetbal-, kunstgras,- en pinnen-variant is uitgebracht. Heeft de schoen ook jouw hart gestolen? Op welke Nike Tiempo modellen verover jij zo de wereld?

terug naar overzicht

Lees verder...