De Groundhop: OFI Kreta & FC Platanias

Het favoriete vakantieland van mijn echtgenote Anita is Griekenland. Ook ik kan mij er wel vermaken. Er zijn namelijk genoeg leuke stadion(netje)s te bezoeken en de voetbalwedstrijden zijn altijd vol met passie. Sinds een paar jaar gaan wij in het voorjaar dan ook naar een van de toeristische trekpleisters van dit land: Kreta. Op het programma wedstrijden van OFI Kreta & FC Platanias.

Bol.com

Een kleine teleurstelling vooraf was dat de competitie dit jaar geheel volgens schema liep en het afgelopen was in het weekend voordat wij vertrokken. Ik zocht daarom van tevoren een groot aantal stadions op, zodat we in ieder geval niet zonder voetbal zouden komen te zitten. De zondag voor vertrek bleek dat OFI Kreta veroordeeld was tot het spelen van play-offs om degradatie uit de Griekse Super League te voorkomen. Konden we dus toch een wedstrijd bezoeken. In eerste instantie zou Appollon Larissa de tegenstander zijn, maar toen wij op maandag vertrokken, bleken zij drie punten aftrek te hebben gekregen en werd FC Platanias uit het gelijknamige plaatsje op Kreta de tegenstander. Derbytime dus!

Kreta

De data van de wedstrijden en volgorde waren niet bekend, omdat Appollon Larissa naar goed Grieks gebruik in bezwaar was gegaan tegen de puntenaftrek. Op dinsdag werd bekend dat de Griekse bond dit afwees en toen ging Larissa natuurlijk in beroep. Op donderdag werd dit ook afgewezen en daarna werd bekend dat in onze tweede week op Kreta beide wedstrijden zouden worden gespeeld.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd hadden wij op de eerste vakantiedag al het Pankritiostadio en het Stadio Thodóros Vardinoyánnis bezocht. Toen wij onze eerste stappen op het strand plaatsten, zagen wij de vier lichtmasten van het Pankritio. Daarmee was ons doel voor die dag al bekend. OFI ligt nog geen kilometer daar vandaan, dus pakten wij hun thuisbasis meteen mee.

In de dagen daarna hadden wij wat culturele uitstapjes en verwonderden wij ons (net als voorgaande jaren) over de Griekse strandgewoonten. Niet alleen dames in een stringbikini, die duidelijk deel uitmaken van een Greenpeace-actie, waren aanwezig. De beheerder van de plaatselijke strandtent was er ook. Gewapend met een witkwast ging hij zijn stoelen markeren, terwijl de handdoeken van de badgasten er nog op lagen. Zijn hond was ook opvallend. Een modelletje Shetlandpony, dat nog net niet de borden van de gasten leeg vrat als zij in het water waren of niet opletten.

Bol.com

Geluk

Voor de heenwedstrijd huurden wij een auto en reden op zondag 280 kilometer om in Platanias tickets te kopen en ‘s avonds in Perivolia bij Chania de eerste wedstrijd te zien. Onbedoeld parkeerden wij tussen de OFI-ultras van Gate4. Een groot aantal van de 250 fans had tickets via via gekocht, maar mocht door de paspoortcontrole niet binnen. Er bleken geen uitfans te worden toegelaten! Na veel geharrewar, waarbij verschillende ultra’s al stenen, takken, staven en ander oorlogsmateriaal verzamelden om de komende veldslag met de politie te kunnen doorstaan, werden zij toch toegelaten.

Geluk voor ons, want wij mochten daarna de oorlogszone verlaten en tussen het thuispubliek plaatsnemen. De wedstrijd was slecht, maar vol passie. Beide ploegen raakten tweemaal de paal, maar scoorden niet en dus bleef het 0-0. Na een (alweer) lange rit waren we om half twee ‘s nachts weer terug in ons hotel.

De twee dagen daarna benutten we om het eiland te verkennen en enkele stadions te bezoeken. Dit ging niet zonder slag of stoot. Google Maps had blijkbaar heel andere ideeën over begaanbare wegen dan wij. In Kritsa, vlakbij Agios Nikolaos, bleek de doorgang zo smal te zijn dat Anita de auto klem reed tussen de berghuisjes. Nadat ik één spiegel had ingeklapt, zonder uit te kunnen stappen zelf achter het stuur was gekropen en meerdere malen de handremproef had gebruikt, lukte het om ons te bevrijden uit onze benarde positie. Ongeveer vijftig meter verder lag het Krista Stadium. Hierna hebben wij Google duidelijk gemaakt dat wij alleen maar asfalt onder onze banden wilden hebben.

Clash op Kreta

Terug naar de streekclash: woensdag 22 mei was het erop of eronder voor OFI en Platanias. Om half vier ‘s middags waren wij ter plaatse en genoten van de sfeer, het bier, de souvlaki en de gesprekken met de ultras. Velen bleken ons nog te herkennen van de uitwedstrijd en knoopten een gesprek aan. Wij vielen ook best wel op tussen deze groep van voornamelijk twintigers. Toch werden wij uitgenodigd om een pilsje te drinken in het home van de Snakes zoals Gate4 zich tegenwoordig noemt.

Toen om zeven uur de wedstrijd begon, zat het stadion zo goed als vol en was er een geweldige pyro-actie van Gate4. Er ontwikkelde zich op het veld een strijd op leven en dood, gepaard gaande met vele opstootjes en aanslagen over en weer. De scheidsrechter gaf een ontelbare hoeveelheid gele kaarten en beide partijen één keer rood. Hierbij maakte de nummer 10 van OFI het wel erg bont. Na rust, bij de stand 1-1, viel hij in en pakte meteen geel. Vervolgens scoorde hij de 2-1 en kreeg weer geel omdat hij zijn shirt uittrok bij het juichen. Dit alles in nog geen tien minuten tijd!

Bol.com

Blijdschap

In een zinderende sfeer groeide de wedstrijd daarna uit tot een echte thriller. Na de 2-1 in de 70e minuut leek OFI het met veel kunst- en vliegwerk te redden tot het eind. Maar in de 92ste minuut viel dan toch de gelijkmaker. Het stadion viel stil. Er werd gehuild en gevloekt, maar iedereen rekte de rug en ging nog één keer voor de allerlaatste aanval achter de ploeg staan. OFI kreeg in de 96ste minuut een vrije trap, net buiten de zestien aan de zijkant ter hoogte van de vijfmeterlijn.  Deze werd tot verrassing van geheel Platanias niet voorgezet, maar direct op doel geschoten. Goal, 3-2 in de korte hoek. OFI was gered van degradatie!

Wat toen volgde, is eigenlijk niet te beschrijven. Minutenlang gejuich, mensen vielen elkaar in de armen, volwassen mannen die huilden van blijdschap, kippenvel op mijn armen en mijn buurman die mij omhelsde en trakteerde op kussen op mijn wang. Een halfuur later verlieten wij de tribune en namen we deel aan de pitch invasion.  Op het veld en later buiten het stadion vierden wij met onze nieuwe vrienden van Gate4 nog een aantal uren de wonderbaarlijke ontsnapping van OFI Kreta.

Meer over voetbalreisjes in Staantribune #23, dat geheel in het teken staat van groundhoppen. Je kunt het nummer (na)bestellen in de Staantribune Webshop.

terug naar overzicht

Lees verder...