5 memorabele wedstrijden in de Galgenwaard

Open hoeken, steile tribunes. De akoestiek is simpelweg uniek, het typische geluid van een zingende Bunnikside is uit duizenden te herkennen. De Galgenwaard is ook een stadion met twee gezichten: soms is het gelaten, zelfs een beetje klinisch. Maar aan de andere kant, voornamelijk bij wedstrijden tegen Ajax, is het een van de meest intimiderende stadions die Nederland heeft. En juist door die sfeer zijn er tal van memorabele duels gespeeld.

Bol.com

Vandaag in 1981 werd de laatste wedstrijd in het oude stadion gespeeld, waarna het onderkomen werd afgebroken door de supporters van FC Utrecht.

We zetten de vijf meest in het oog springende wedstrijden in stadion Nieuw Galgenwaard op een rijtje:

5. FC Utrecht – FC Twente (1-2, 26 mei 2013)

Pitch invasion. Het was zeker niet de beste wedstrijd die FC Utrecht in de Galgenwaard speelde. Sterker nog, ze verloren het beslissende duel met FC Twente in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Maar aangezien de heenwedstrijd in Enschede al met 0-2 was gewonnen, werd het uitstekende seizoen van het team van coach Jan Wouters bekroond. Er barstte een waar volksfeest los in de Domstad, mede omdat een groot deel van de Utrechtse supporters het veld op stormde na het laatste fluitsignaal. Een gedeelte ervan ging nog zwaaien bij het Twentse uitvak, wat nog even voor wat grimmigheid zorgde, maar dat deed niets af aan het mooi afgesloten glorieseizoen 2012-2013.

4. FC Utrecht – Dinamo Kiev (2-1, 18 september 1985)

Een leuke quizvraag in een willekeurige Utrechtse kroeg: welke club was de enige in 1985-1986 die een wedstrijd van Dinamo Kiev wist te winnen? Het antwoord is uiteraard FC Utrecht. Het voetballaboratorium van coach Valeri Lobanovsky draaide het gehele seizoen optimaal. Het won zelfs de Europacup II door in de finale Atletico Madrid van de mat te spelen (3-0). Maar in de eerste ronde zorgden twee kopgoals van Gert Kruys en John van Loen voor een unieke overwinning. In de Sovjet-Unie werd het overigens wel rechtgezet, want daar werd met 4-1 verloren (ondanks een 0-1 voorsprong). Toch blijft de herinnering aan een van de meest legendarische wedstrijden in de Galgenwaard ooit in stand.

Bol.com

3. FC Utrecht – FC Groningen (6-0, 27 mei 2001)

De hoop was nihil. Het was de laatste speelronde van het seizoen 2000-2001 en alleen als Ajax óf Vitesse verloor, maakte FC Utrecht aanspraak op een ticket voor Europees voetbal. En als Vitesse uit bij Sparta gelijkspeelde, moesten de Utrechters met minimaal vijf doelpunten verschil winnen. Dat laatste scenario, hoe onwerkelijk ook, gebeurde. Voor de fans in de Galgenwaard, nog voor de laatste grote verbouwing, was dat uiteraard een teken om volledig uit hun plaat te gaan. Terecht, want het iets meer dan tien jaar geleden dat de club voor het laatst Europees voetbal speelde. In 1991 werd het in de UEFA Cup uitgeschakeld door Real Madrid, in 2002 was Legia Warschau over twee wedstrijden te sterk .

2. FC Utrecht – Celtic (4-0, 28 augustus 2010)

Was dit de beste wedstrijd die FC Utrecht de laatste jaren speelde? Misschien wel. De uitwedstrijd in Glasgow was al met 2-0 verloren gegaan en weinig Utrechters hadden hoop op een vervolg in de groepsfase van de Europa League. Onterecht, zo bleek. Aan de hand van spits Ricky van Wolfswinkel, die driemaal scoorde, maakte de ploeg uit de Domstad korte metten met de Schotse grootmacht. En hoewel ze de groepsfase niet overleefden, stonden er wel prachtige tripjes naar Steaua Boekarest, Napoli en Liverpool op het programma. Alleen van Steaua werd eenmaal verloren, voor de rest werd er vijf keer knap gelijkgespeeld. Met dank aan deze prachtige zomeravondpot tegen Celtic.

1. FC Utrecht – Ajax (6-4, 6 november 2011)

Met recht is het onderlinge treffen in het najaar van 2011 de meest knotsgekke wedstrijd ooit die er tussen FC Utrecht en Ajax is gespeeld. Mede met dank aan doelman Kenneth Vermeer, die tot tweemaal toe een bal in de voeten van een Utrechter speelde, won de ploeg van coach Jan Wouters met 6-4. De laatste treffer, een schot van Anouar Kali van dertig meter op een verlaten doel, zorgde voor de beslissing, waardoor Utrecht won van het Ajax met spelers als Toby Alderweireld, Christian Eriksen, Jan Vertonghen en André Ooijer. Hierop volgde vanzelfsprekend een uitzinnig feest in de Galgenwaard, met uiteraard als epicentrum de Bunnikside. Limbs all over the shop.

Foto’s: Pro Shots/Marcel van Dorst

terug naar overzicht

Lees verder...