Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden vergaan? De afgelopen dagen plaatsten we een Top 10 van legendes uit het spel. FM-verslaafde Sander Buiter stuurde zijn eigen favoriete speler in:

“Mijn Football Manager-legend was Benjamin Onwuachi. Deze Nigeriaan was standaard de eerste speler die ik kocht, met welke club ik ook speelde. Hij was voor een paar ton – ik meen drie – op te halen bij Juventus B en scoorde seizoenen lang ‘1 op 1’. Samen met zijn maat Julius Aghahowa, ook een Nigeriaan, was hij ervoor verantwoordelijk dat ik als manager van Arsenal tweemaal op rij de Champions League won. Daar kon Arsène Wenger nog een puntje aan zuigen! Benjamin was lastig in Londen te houden, want hij stond standaard in de belangstelling van het grote Real Madrid. Maar 40 competitiedoelpunten per seizoen verkoop je natuurlijk niet.

Volgens Wikipedia maakte hij in zijn echte carrière maar liefst achttien transfers (inclusief huur) en scoorde hij nergens meer dan tien doelpunten in een seizoen. Dat was onder mijn vleugels wel anders. Helaas is mijn Football Manager-held in de games van tegenwoordig niet meer te vinden.”

Heb jij zelf nog met een FM-legend gespeeld die we (nog) niet hebben besproken, mail dan je ervaringen met deze voetballer naar: info@staantibune.nl

Foto header: Onwuachi in dienst van het Griekse AO Kavalin duel met Panathinaikos-speler Spiropoulos (Pro Shots/Intime)

Lees ook de Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:
#10: Mika Ääritalo
#9: Anthony Vanden Borre
#8: Sherman Cárdenas
#7: Mark Kerr
#6: Tó Madeira
#5: Cherno Samba
#4: Kim Källström
#3: Maxim Tsigalko
#2: Tonton Zola Moukoko
#1: Lebohang Mokoena

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg. In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving.

Je kunt het nummer bestellen in onze webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Bekijk hier een voorproefje van de nieuwe editie in elf seconden:

Voor deze editie schreef Frank Heinen – op geheel eigen wijze – een portret van Dennis Bergkamp, die de cover van dit nummer siert en op 10 mei Abraham zag. Hoofdredacteur Jim Holterhuës schreef een portret van een voetballer die vergeten lijkt te zijn: Wendel Fräser, een van de slachtoffers van de SLM-ramp, op 7 juni dertig jaar geleden.

Verder spraken we voor dit nummer onder anderen met Mounir El Hamdaoui en Alexander Büttner, liefhebbers pur sang, en Youssef El Akchaoui over het wonderjaar van NEC. Ook maakte redacteur Daan Rieken een artikel over de bekerwinst van sc Heerenveen tien jaar geleden.

Daarnaast bezocht huisfotograaf Marco Magielse het stadion van Cercle Tongeren, dat al vijftig (!) jaar onaangeroerd staat, en een thuiswedstrijd van Southend United Football Club in het geweldige Roots Hall.

Bestel via: https://www.webshop-staantribune.nl/a-56166893/home/staantribune-24-dennis-bergkamp-50