De fanatieke Oranje-supporters zullen altijd kritisch worden benaderd. Veel clubsupporters vinden het maar vreemde snuiters, die weinig van het ‘echte voetbal’ begrijpen. De rare versieringen, het constante waven, het is allemaal een beetje carnavalesk. De cover van de meest recente uitgave van Staantribune werd ook zo benaderd. Hardop vroegen sommige mensen zich af waarom De Oranje Generaal op de cover moest. “De schande van het Nederlands voetbal” werd hij zelfs genoemd. Maar hoe je het ook wendt of keert, al deze supporters vertegenwoordigen ook een soort voetbalcultuur. De harde kern van de Oranje-supporters heeft zich in al die jaren een eigen cultuur toegeëigend.

Dit alles begon in 1995 toen een klein groepje supporters een eigen supportersclub oprichtten. Ervaring namen ze mee uit hun verleden bij Ajax. Het begon allemaal vrij kleinschalig bij het EK in Engeland, maar hierna werd het steeds groter en groter. Iedereen kent de beelden van de grote, volle fanzones geheel in het oranje uitgedoste fans. Dit werd allemaal mogelijk gemaakt door de heren van de supportersclub. Inmiddels heeft deze club ruim 45.000 leden en is daarmee een van de grootste fanclubs van landenteams ter wereld.

In het boek De Supportersclub beschrijft Jeroen Mantel de ontstaansgeschiedenis. Vanaf 1996 worden de EK’s en WK’s beschreven. Alle wedstrijden komen nog een keer voorbij. In plaats daarvan hadden achtergrondverhalen niet misstaan. Er moeten mooie verhalen zijn over de chaos in Basel in 2008, van de reislustigen die naar Zuid-Afrika reisden in 2010 en de aparte tropische sfeer in Brazilië in 2014. Hier ontbreekt het een beetje aan in De Supportersclub. Het blijft een beetje vlak, terwijl de gemiddelde Oranje-supporter toch ook mooie avonturen moet beleven. Ondanks dat is het voor de Oranje-liefhebber een informatief verzamelboek vol foto’s van achttien jaar Nederlands Elftal.

De Supportersclub
Jeroen Mantel
Uitgeverij MM Publications
ISBN 9789080967601