Veel voetbalsupporters die in de jaren tachtig en negentig naar de stadions gingen, hebben een hunkering naar die tijd. Tegenwoordig is alles anders. Nieuwe, moderne stadions, buscombi’s en een ander type voetbalsupporter. Zo speelde FC Twente voorheen in het – naar eigen zeggen – grauwe, grijze beton van het Diekman. Een simpel stadion, met een sintelbaan, maar voor de supporters uit die tijd een plek die symbool staat voor een periode van hun supportersbestaan.

Nico Bijl, oud-voorzitter van supportersvereniging Vak-P, dook in het verleden en interviewde honderd supporters over hun belevenissen tussen 1980 en 1998. Altied Wat is een verzameling wilde verhalen. Er wordt regelmatig van alles gedaan wat God heeft verboden. Knokken, drugs, intimidaties, gekke houseparty’s, alles komt in dit boek voorbij.

Als lezer moet je wel bestand zijn tegen wat geweld, wat soms wat eentonig kan zijn. Gelukkig zitten er ook grappige losse verhalen bij. Zo gaat er een hoer mee naar een uitwedstrijd, zien de Tukkers een tijger in een Sittardse huiskamer of wordt een opdringerige supporter met fiets en al in de struiken gegooid. En een Groninger wordt ontdaan van een gloednieuwe Nike-schoen, die hij later via het speelveld terugeist. Juist die gekke gebeurtenissen geven dit boek veel kleur. Jammer genoeg staan er geen foto’s in, iets wat de tijdsgeest nog meer had kunnen onderstrepen.

Altied Wat
98 waargebeurde verhalen uit de Diekman tijd
Nico Bijl
Eigen beheer
ISBN 9789492920249  
€ 27,50