Vandaag viert Günter Netzer zijn 76e verjaardag. Uiteraard figureert de voormalige regisseur van Borussia Mönchengladbach en die Mannschaft ook in het eerste Duits-Nederlandse Voetbalwoordenboek in de categorie voetballers.

Netzer was een product van zijn tijd. Een halve hippie die na de jaren van wederopbouw in de jaren zestig zijn vrijheid op begon te eisen. Op het veld kreeg en nam hij die: in de gloriejaren van de veulens uit Gladbach was hij de klassieke spelmaker, de man in het hart van het team die het ritme bepaalde. Snel, langzaam, kort, diep: zijn oplossingen waren nooit voorspelbaar en altijd creatief. En extreem succesvol: Europees kampioen in 1972 en twee jaar later in München wereldkampioen (al speelde hij dat toernooi maar twintig minuten).

Cultheld

Netzer werd ook een cultheld. Met zijn lange haren en extravagante kleding stond hij voor opstandigheid, voor onafhankelijkheid. Met zijn vrouw had hij in de stad ook nog een eigen kroeg, waar doordeweeks regelmatig een sigaretje opgestoken werd. Moet kunnen, de volgende wedstrijd was meestal nog een paar dagen weg. En als de rest van de ploeg met de bus naar de training reed, kwam Günter op het laatste moment in zijn Porsche aankarren, in trainingspak, dat dan weer wel.

Nog bekender werd hij na zijn carrière. Dat had alles te maken met zijn bijbaantje als een van de eerste voetbalanalisten op televisie: hij volgde jarenlang kritisch en onafhankelijk de nationale ploeg, was ook betrokken bij een van de beruchte uitbarstingen van toenmalig bondscoach Rudi Völler in 2003. Het kijkend publiek genoot, ook op televisie werd Netzer nooit saai.

Maar in tegenstelling tot anderen was Günter Netzer niet alleen een stuurman aan wal. De meesten zijn al lang weer vergeten dat hij tussen 1978 en 1986 manager was bij HSV. Zo ongeveer de enige periode waarin de altijd chaotische club echt succesvol was. Drie landstitels en een Europa Cup I (met Ernst Happel als trainer) maken hem nog immer tot de beste manager aller tijden in de Hanzestad.

Meer (on)bekende Duitse voetballers & trainers staan in het eerste Duits-Nederlandse Voetbalwoordenboek, verkrijgbaar in de Staantribune webshop.