Foto’s en filmpjes van beroemde doelpunten zijn er in overvloed. Maar waar ter wereld zie je dat zo’n legendarische treffer wordt uitgebeeld met levensgrote poppen? Het antwoord: in het Scottish Football Museum, gevestigd in de spelonken van Hampden Park, het nationale stadion in Glasgow. Ook de goal van Archie Gemmill op 11 juni 1978 tegen Nederland.

Het zegt veel over de schoonheid van de goal waarmee Archie Gemmill op 11 juni 1978 zijn ploeg op 3-1 brengt tegen Nederland. Maar het staat ook symbool voor de WK-tragiek van Schotland. Het mooiste Schotse doelpunt ooit heeft uiteindelijk geen belang, aangezien de ploeg van bondscoach Ally McLeod zich niet plaatst voor de volgende ronde.

Unieke hommages

Desondanks levert de wondergoal Gemmill unieke hommages op. Zijn solo is niet alleen vereeuwigd in het Schotse voetbalmuseum, maar wordt in 1996 zelfs gebruikt op het witte doek. In de cultfilm Trainspotting, die zich afspeelt in de drugsscene van Edinburgh, wil een jong stelletje seks hebben onder het genot van een pornovideo, maar die blijkt te zijn vervangen door een tape met honderd mooie doelpunten, waarna ze het doen tijdens de goal van Gemmill.

Tegelijkertijd stort de hoofdpersoon, die de banden heeft verwisseld, na een vrijpartij met zíjn vriendin uitgeput op bed met de woorden: “Phew! I haven’t felt this good since Archie Gemmill scored against Holland in 1978.” Tot schaamte van de schutter zelf, die de film voor het eerst ziet als manager van Rotherham United. “Ik werd helemaal geslacht door mijn spelers.”

Lees alles over deze goal in Staantribune nummer 51, na te bestellen in de Staantribune Webshop. Nu ook mogelijk in een van onze voordeelpakketten!

De Goal van Archie Gemmill