Ga eens even bij jezelf na: hoe vaak heb jij wel eens tegen je vrienden gezegd dat je dit of dat zou doen als een teamgenoot een bal in de kruising zou schieten? Of als het je beste vriend zou lukken om die lekkere blondine aan de bar mee naar huis te nemen na een avondje stappen? Of bijvoorbeeld als Fortuna Sittard zich zou handhaven in de eredivisie?

Supporter Nort Hesse beloofde eind november in dat geval van Utrecht naar het stadion in Sittard te fietsen. De weddenschap werd zaterdag 19 juni ingelost onder de noemer Tour de Handhaving.

Tour de Handhaving

Nort Hesse was acht maanden geleden even de wanhoop nabij. Hekkensluiter Fortuna sukkelde over het veld en was niet opgewassen tegen Feyenoord, dat ondanks een vroege rode kaart uitliep naar een gemakkelijke 1-3 overwinning. “Als Fortuna erin blijft, fiets ik vanuit mijn huis in Utrecht naar het stadion om het te vieren”, twitterde Nort. De medefans Yelle Tieleman en Joris van Duin haakten al snel aan.

“Het was zo ontzettend slecht was ze lieten zien. Niemand had er nog vertrouwen in, zo eerlijk moeten we zijn”, kijkt Van Duin terug. Nog geen maand later stond Fortuna na vier overwinningen in vijf wedstrijden al boven de streep en uiteindelijk handhaafden de Limburgers zich gemakkelijk in de eredivisie.

Op 25 april slingerde Fortuna daarom de tweet ‘Wanneer vertrek je Nort?’ de wereld in en kort erop kwam het drietal bij elkaar. “Een man een man, een woord een woord”, vindt Van Duin. “Wij zijn alle drie wielerfans, maar we wilden wel iets speciaals maken van die tocht. Zodoende ontstond het idee om een goed doel te koppelen aan de rit.”

Goede doel

Voor dat goede doel bleven de drie dicht bij huis. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor de aanschaf van seizoenkaarten voor Fortuna-fans die het zelf niet kunnen betalen. “Aanvankelijk hoopten we 1.500 euro op te halen, maar al snel schaarde Fortuna zich achter ons initiatief en gaven ook enkele sponsors aan ons te willen steunen. Daarop hebben we een Twitter– en Instagrampagina aangemaakt en heeft Nort een WordPress-site in elkaar geknutseld om het allemaal wat professioneler te maken. Daarna zijn we onze plannen gaan delen met de buitenwereld. De respons van de club, medesupporters en de media was echt fantastisch. Dit hadden we vooraf echt niet verwacht”, zegt Van Duin daags na de 177,1 kilometer lange wielertocht.

Spelers

Terwijl de donaties binnenstroomden (de teller staat op bijna 7.500 euro), meldde Fortuna- speler Mickaël Tirpan zich bij het drietal. “Als jullie een fiets kunnen regelen, fiets ik graag mee”, zei de bij fans toch al geliefde rechtsback. “Dat is toch fantastisch?! Spelers die je normaal zelf staat aan te moedigen, spreken gelukwensen in en dan zegt er zelfs eentje dat hij mee wil fietsen.”

Die toezegging deed doelman Yanick van Osch later ook. “Zijn vader Wim van Osch had gezien dat onze route via Den Bosch liep en hij nodigde ons uit voor een hapje, drankje en Bossche bollen. Daarna wilde hij met wat vrienden meefietsen. Toen zei Yanick: ‘Tja, als mijn pa meedoet, kan ik niet achterblijven natuurlijk.’ Ook andere supporters meldden zich, zoals Erik Hanssen, die we alleen kenden van Twitter en die ons aanbood om als volgauto mee te rijden.”

Hoogtepunt op hoogtepunt

De wielertocht is volgens Van Duin een aaneenschakeling van hoogtepunten geworden. “Onderweg stonden op meerdere plekken supporters langs de weg en zelfs onze namen waren op het asfalt gekalkt. Dat is normaal weggelegd voor andere Limburgers”, verwijst Van Duin met een knipoog naar Wout Poels en Tom Dumoulin.

“We hebben onderweg ook enorm gelachen. Zo kreeg Tirpan de hongerklop omdat hij niet ontbeten had en viel Yanick in het zand toen we ter hoogte van Valkenswaard ineens over een zandweg moesten fietsen. Het mooiste was onze aankomst bij het Fortuna Stadion, waar zo’n honderd supporters ons opwachtten met vuurwerk. De grijns op mijn gezicht is er de hele avond niet meer afgegaan.

Echt fantastisch om mee te maken”, zegt Van Duin, die eind vorig jaar zijn been brak. “Dat was een gecompliceerde beenbreuk. De arts zei me dat de revalidatie een halfjaar tot een jaar zou duren. Het is een halfjaar geworden, haha.”

Belofte maakt schuld

En zijn wielermaatje Yelle Tieleman? Die is na de Tour de Handhaving al toe aan de Tour d’Europe. Zo twitterde hij onlangs de eerste uitwedstrijd van Fortuna Sittard in de Europa Cup met de fiets te gaan bezoeken, mocht het ooit zover komen. Het drietal weet inmiddels: belofte maakt schuld. “Maar een straf is deze weddenschap natuurlijk niet gebleken. Het tegendeel zelfs. Ik heb onderweg wel tien tot vijftien keer kippenvel over mijn hele lichaam gehad”, besluit Van Duin.