Voetballiefhebbers in het zuidwesten van Duitsland maakten zich in augustus 2019 op voor de eerste officiële derby tussen FC Kaiserslautern en SV Waldhof Mannheim sinds 1997. Vlak bij het Carl-Benz- Stadion in Mannheim ligt een varken mishandeld en vastgeketend aan een hek. Op de rug van het beest is een tekst geklad: ‘Lauternschweine auch in eurer Stadt.’ Op de andere kant van het varken staan in het blauw de letters SVW met een groot rood kruis erdoorheen.

Het gaat hier om een actie van enige aanhangers van Kaiserslautern, die door de beide supportersgroepen wordt gezien als een dieptepunt in de geschiedenis van de derby. Een lang afwezige wedstrijd maakt klaarblijkelijk gekke dingen los bij supporters. Inmiddels maakt varken Lotta het weer goed, en leeft ze dankzij het ingezamelde geld van supporters van beide clubs op een zorgboerderij.

Onthoofding

De ene actie slaagde wat beter dan de andere, maar dat de derby na lange tijd terug was, zorgde voor een hoop spanningen in deze Duitse regio. Zo zwaaide een supporter van Mannheim met een wapen op YouTube en werd een brug in Mannheim volgespoten met graffiti door supporters van Kaiserslautern. Een dag later werden op het Elf-Freunde-Kreisel twee van de elf standbeelden van legendarische Kaiserslautern-spelers onthoofd en beklad.

Ook de beelden van de terugwedstrijd in Mannheim waren indrukwekkend. Op YouTube staan filmpjes hoe de uitsupporters van Kaiserslautern al een show maakten van hun binnenkomst in het uitvak. Ze kwamen niet één voor één binnen, maar na een signaal van hun capo bestormden ze met z’n allen tegelijk het uitvak.

Niet veel later veranderde het uitvak in een rode vlammenzee van pyro. Ook staken aanhangers van Kaiserslautern vlaggen van Waldhof Mannheim in de fik, sloopten zij hekken en smeten zij hele rijen met stoelen naar beneden. Na de wedstrijd probeerden de uitsupporters het veld op te komen en moest de politie ingrijpen voordat een massale vechtpartij zou ontstaan. Het zal weinig mensen in Duitsland ontgaan zijn dat de Südwest Derby weer terug is.

Staantribune-redacteur Dave Aalbers had zelf niets liever gedaan dan deze derby met eigen ogen aanschouwen, maar helaas gooide corona roet in het eten. Hij schreef er wel een artikel over voor editie nummer 34, (na) te bestellen in de Staantribune Webshop.