Talloze schriftjes en kladblokjes heb ik de afgelopen jaren volgeschreven met interessante onderwerpen, obscure namen en feitjes die ik in de toekomst moest controleren. Een aantal van die krabbeltjes op kenmerkend lijnpapier gingen over Australië. Niet direct het eerste land waar je aan denkt als het om voetbal gaat. Toch heeft vooral de geschiedenis van ‘soccer’ Down Under mij altijd getrokken.
Waarschijnlijk is dat zaadje geplant door mijn opa, een gepassioneerde Willem II-fan, die in de jaren vijftig de spelersbus van de Tilburgers reed. Het waren de gouden jaren van de Tricolores: twee landskampioenschappen gingen naar Midden-Brabant. Een belangrijke kracht in die kampioensploegen van 1952 en 1955 was Sjel de Bruyckere. Die naam kwam weer bovendrijven in de jaren waarin ik voetballend werd gevormd. Opa was stervende en bracht zijn liefde voor de Tilburgse club op mij over. Hij bladerde samen met mij door jubileumboeken, liet mij foto’s zien uit de glorietijd en noemde namen uit vervlogen tijden.
Sjel de Bruyckere
De meeste voetballers vergat ik, maar Sjel de Bruyckere bleef ergens in mijn geheugen opgeslagen. Toen ik jaren later onderzoek deed naar voetballers die in Nederland zijn geboren, maar voor een ander land speelden, kwam zijn naam opnieuw voorbij. Hij zou ook interlands hebben gespeeld voor Australië.
De persoon De Bruijckere bleek een aanzet tot meer. Hij bracht mij op een zoektocht die steeds groter werd en meer vragen opriep. Ik kladderde mijn notitieboekjes vrolijk vol en, zoals vaker, verdwenen die uiteindelijk in een schoenendoos.
Onverwacht kreeg ik in de vorm van het boek Clogball toch antwoorden op de vragen die ik een paar jaar geleden op papier had gezet. Obscuur was het lijstje dat ik had liggen. In kriebelletters st daarop onder meer het volgende:
– In welke Nederlandse plaats is voormalig Australisch international Ted de Lijster geboren?
– Welke rol had Nederland in de FIFA-ban die Australië werd opgelegd?
– Hoe kwam Dick van Alphen in 1967 als Australisch international op een voetbaltoernooi in Saigon terecht, terwijl de Vietnamoorlog in volle hevigheid woedde?
Clogball
Maar mijn aantekeningen blijken slechts het topje van de ijsberg te zijn als het aankomt op de verstrengeling van Nederland en het Australische voetbal. Auteur Adam Muyt geeft in zijn kloeke boek (bijna vierhonderd pagina’s) een gedetailleerd beeld van de eerste landverhuizers uit de polder tot aan hun nazaten die tegenwoordig belangrijk zijn voor het Australische voetbal.
Het is geen boek waarin chronologisch een feitenrelaas wordt opgediend. Interviews, beschrijvingen van clubs die door Nederlanders zijn opgericht, familiegeschiedenissen, oude krantenartikelen en anekdotes: alles is terug te vinden in dit standaardwerk. Dat maakt het soms wat onoverzichtelijk, zeker omdat het Australische voetballandschap voor Nederlanders een onontgonnen gebied is, waardoor vele clubs, plaatsen en namen veel op elkaar lijken.
Emigratie vanuit Europa
Daarnaast is het voor Australiërs van Nederlandse origine waarschijnlijk interessant om meer over de wortels van sommige clubs te weten te komen. Voor mensen die geboren en getogen zijn aan de andere kant van de wereld, zijn vooral de beginjaren interessant, wanneer de emigratie vanuit Europa op stoom komt. Door de omvang van het boek komen liefhebbers van die geschiedenis ook zeker aan hun trekken.
Clogball is alleen online te bestellen.