Het is meer dan 45 jaar geleden dat de NCRV Mini-voetbalshow voor het eerst de Nederlandse beeldbuis kleurde. Miljoenen televisiekijkers genoten van het zaalvoetbaltoernooi met de aparte spelregels in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy’, georganiseerd door de NCRV en Voetbal International. In Staantribune #35 een interview met grondlegger en commentator Joop Niezen: “De telefoon bij VI stond roodgloeiend voor kaarten.”

Het Mini-voetbal had spelregels die afweken van het officiële zaalvoetbal. Niezen: “Drie corners leverden bij ons een penalty op. Een kopbal telde voor twee punten. Ook moest altijd één speler van het team op de helft van de tegenpartij blijven. De bal kwam aan het begin van de wedstrijd uit een grote koker, die hoog in de zaal was opgehangen. De voetballers stonden bij hun eigen doel en kwamen als gekken op die bal af. Net als in het waterpolo.”

Dat een gelijkspel werd besloten met een penaltyserie, droeg eveneens bij aan de uniciteit. Maar de spectaculairste en meest bejubelde verandering was het aanbrengen van twee grote gaten aan de achterzijde van de doelen. Waar de achterlijn bij het zaalvoetbal als grens fungeert, konden de deelnemers aan het Mini-voetbal vrolijk verder combineren. Niezen: “Al met al voegden we heel wat onderscheidende elementen toe. De naam Mini-voetbal sloeg ook goed aan. We zijn vervolgens bekende voetballers gaan benaderen en zij vonden het hartstikke leuk om mee te doen. In betrekkelijk korte tijd waren alle ingrediënten voorhanden om een leuke show te maken.”

Kopdoelpunten

“Kopdoelpunten waren zeldzaam”, vervolgt de voormalig VI-hoofdredacteur. “We hadden die regel dan wel bedacht, maar in de praktijk werd er nauwelijks mee gescoord. Daarom ging het publiek uit zijn dak als het eens lukte. Teams probeerden het wel, ze wipten de bal op als ze in de buurt van het doel kwamen. Maar het was natuurlijk heel moeilijk. Door de gaten aan de achterkant van het doel werd wel regelmatig gescoord. We hadden vaak genoeg uitslagen als 5-3. Daar was ik als commentator blij mee, want de wedstrijden moesten aantrekkelijk blijven. De kijker wilde vermaakt worden en dan konden we geen tactisch geneuzel gebruiken.”

Lees meer over de NCRV Mini-voetbalshow in Staantribune #35, nu te bestellen in de webshop of verkrijgbaar als eerste nummer bij je abonnement.

Mini-voetbalshow