Fernando Ricksen overleed vandaag in 2019. Op de dag dat zijn boek Vechtlust werd gepresenteerd in 2013, kreeg Fernando Ricksen te horen dat hij leed aan de dodelijke spierziekte ALS. Hij zou nog hooguit vier maanden te leven hebben. Het werden uiteindelijk zes jaar. Vincent de Vries maakte de aftakeling van zijn vriend van dichtbij mee en schreef er het boek De Finale Strijd over.

Toen Rachael Brown onlangs werd gevraagd of ze het wellicht leuk zou vinden om verzorgster te zijn bij een wedstrijd van The Rangers Legends in Elgin, een stadje in het noordoosten van Schotland, niet ver van Inverness, hoefde de negentienjarige studente Sporttherapie uit Edinburgh geen moment te twijfelen. Natúúrlijk wilde ze dat. En dat was niet alleen omdat Rachael uit een echte Rangers-familie komt en ze haar vader regelmatig hoorde praten over de spelers die in het Borough Briggs-stadion in actie komen om geld in te zamelen voor MND Scotland.

Wat de keuze ook makkelijk maakte, was de aanwezigheid van Fernando, jarenlang haar favoriete Rangersspeler, van wie zij haar hele kamer had vol hangen met allerlei posters. ‘‘Daardoor deed me het zoveel verdriet toen ik twee jaar terug hoorde dat hij aan ALS leed.’’

Vandaag moet Rachael alleen maar lachen. ‘‘Natuurlijk’’, zegt ze als we in The 1629 Restaurant, een eeuwenoude pub in het nabijgelegen Lossiemouth, met de spelers aan het lunchen zijn, ‘‘toen Fernando binnenkwam moest ik wel even slikken. Ik had al wel gehoord dat hij slecht ter been zou zijn. Maar zó slecht, dat had ik niet verwacht. Het is echt strompelen wat hij doet, hè? En dan die kromme vingers. Vreselijk. Maar ja, dan zie je zijn glimlach. En dan kun je zelf ook niks anders doen dan glimlachen. Gelukkig maar, zou ik haast willen zeggen. Want ik ging hier wel met een knoop in mijn maag naartoe, hoor. Dat mag je best weten.’’

Bobby Petta

Ook Bobby Petta vond het best spannend om te komen, zegt hij in alle eerlijkheid bij binnenkomst. En dat was niet omdat de voormalig speler van Celtic wist dat hij tijdens de lunch aan één tafel zou zitten met enkele van zijn voormalige Ibrox-rivalen.

Want de boys van Rangers zijn vandaag met veel, voor de erewedstrijd die is georganiseerd door de vrienden van Richard ‘Ricker’ McIntosh, een supporter van Elgin City FC die eind december de strijd met ALS had verloren. Niet alleen Marco Negri, Andy Goram, Marvin Andrews en Michael Mols, maar ook Derek Ferguson, Alex Rae, Jonatan Johansson, Dave McPherson, Charlie Miller en Colin Hendry.

‘‘Nee’’, zegt Petta als hij aanschuift bij Regi Blinker, Enrico Annoni, Tom Boyd en Joe Miller. “Het is meer dat ik niet weet wat ik kan verwachten. Natuurlijk, ik weet inmiddels wel wat ALS is. Dat heb ik direct opgezocht toen ik hoorde dat Fernando deze ziekte heeft. Maar ja, omdat ik Fernando al een tijdje niet meer heb gezien en gesproken, ben ik best wel een beetje bang hoe ik hem straks zal aantreffen.’

Zoals Petta ook bang is dat hij zich wellicht geen houding kan geven. ‘‘Ik weet wel, Fernando wil niet zielig gevonden worden. En hij wil niet dat je medelijden met hem hebt. Wat ik heel goed begrijp. Maar dat spookt natuurlijk wel door je hoofd. Op de een of andere manier blijft het heel ongemakkelijk allemaal.’’

ALS

Het blijken zorgen om niks. Want als Fernando terug is van een korte wandeling op het strand tegenover de pub en hij, na een klein rondje langs zijn voetbalvrienden, bij Petta gaat zitten, lijkt het wel alsof ze elkaar gisteren nog hebben gezien. De arm die Petta om hem heen legt is mooi, de glimlach van Fernando misschien nog wel mooier. Want dit is waarom Fernando hier is. Natuurlijk, hij is naar het mooie Moray-district gekomen om aandacht te vragen voor ALS. Dát is de insteek, maar hij doet het ook om weer even het oude voetbalgevoel te krijgen. Om de geur van de kleedkamer op te snuiven. Om weer even één te zijn met zijn voetbalvrienden, zoals Petta, met wie hij inmiddels de grootste lol heeft.

Lees het volledige voorproefje van Vincent de Vries uit De Finale Strijd in Staantribune #30, te bestellen in onze webshop.

Staantribune #30

Foto: Pro Shots/Action Images