Vandaag viert Willem II zijn 125ste verjaardag. Van harte gefeliciteerd, beste Tilburgers! Bij De Kruikenzeiker hangt vandaag dan ook de rood-wit-blauwe vlag uit. De fanatieke supporter heeft een enorme verzameling van Willem II, met vooral veel voetbalshirts. “Mijn ultieme doel is dat ik van ieder jaar een shirt heb in de tijd dat ik leef.”

De kledingrekken springen meteen in het oog op de zolderkamer van De Kruikenzeiker. Vooraan hangt zijn oudste Willem II-shirt, tevens zijn duurste aankoop. “Zelfs mijn seizoenkaart is goedkoper”, grijnst de verzamelaar. “De man die het verkocht, zei dat het van vóór de Tweede Wereldoorlog was, maar destijds waren er nog geen rugnummers, ben ik achter gekomen. Waarschijnlijk komt het uit 1966.”

Een flets oranje shirt van John Feskens – in Tilburg D’n Beitel genoemd vanwege zijn imposante kinnebak – passeert de revue (“Superlelijk, maar daarom juist zo mooi”) en zijn jongste aanwinst: het shirt van Sami Hyypiä, zijn favoriete speler aller tijden. “Dat is mijn mooiste shirt. Ik kreeg echt kippenvel toen ik deze had, al is het verhaal erachter een beetje lullig. Een jongen die ik ken van Willem II had het shirt gewonnen met een prijsvraag.”

‘Oei, dat moet ik hier eigenlijk niet neerleggen, straks kotst de kleine erop’

“Hij hechtte er niet zoveel waarde aan, dus ik kon het ordinair van hem overkopen. Wat een gek er ook wil voor geven, het interesseert mij niet, mijn verzameling is mijn trotste bezit. Soms ligt een van mijn shirts in de huiskamer en dan denk ik altijd: oei, dat moet ik hier eigenlijk niet neerleggen, straks kotst de kleine erop.

Toevallig heb ik recent nog voor veel te veel geld een shirt uit mijn geboortejaar gekocht, haha. Of mijn vrouw nog naar het bedrag heeft gevraagd? Nee, ze merkte volgens mij wel dat ik deze echt moest hebben.”

Lees het hele interview met De Kruikenzeiker over zijn enorme verzameling in de jongste editie van Staantribune, te bestellen in de webshop of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement.

Staantribune #37