Waar de meeste groundhoppers het nieuwe seizoen al begonnen zijn met oefenwedstrijden, kon ik op 11 juli nog een wedstrijd uit het afgelopen seizoen  vincken. Op het snikhete Griekse eiland Zakynthos nog wel. Voetballen midden in de zomer in Griekenland is blijkbaar geen probleem. APS Zakynthos zou het die dag opnemen tegen Thyella Rafina FC.

Het ging om de laatste wedstrijd van de play-offs op het vierde niveau van Griekenland. De vijf kampioenen van de reguliere competitie spelen allemaal eenmalig tegen elkaar. De twee teams die het hoogst eindigen, dwingen promotie af naar de zogeheten Football League.

Slenteren door Zakynthos-stad

Via meerdere websites en apps was ik erachter gekomen dat de wedstrijd om 18.00 uur lokale tijd zou beginnen. Toen ik aan het begin van de middag even bij het stadion ging kijken, werd ik door de grasmeester er echter van op de hoogte gebracht dat de wedstrijd om 17.00 uur zou starten en dat ik geen kaartje hoefde te kopen, maar zo door kon lopen.

Na een paar uur door Zakynthos-stad te hebben geslenterd, waar je heerlijke vis kunt eten, toog ik ruim op tijd naar het stadion. Eenmaal bij de toegangspoort aangekomen, bleek er toch een probleem te zijn. De aanwezige politieagenten weigerden iedereen zomaar binnen te laten. Een vrouw met kinderen werd ontzettend boos. Zij wilde waarschijnlijk ook deze bijzondere vinck zetten en zag dit buitenkansje in rook opgaan.

APS Zakynthos

Ondertussen was de president van de club druk aan het bellen en zich ook boos aan het maken dat niemand naar binnen mocht. Dat hij ondertussen door het hek briefjes van twintig aannam van louche figuren, zal daar vast mee te maken hebben. Plots waren de agenten het boos zijn van de mensen zat en lieten ze iedereen naar binnen. Mooi, we konden de wedstrijd bezoeken.

Eenmaal binnen stond de wedstrijd al op het punt van beginnen. Aan de overkant van de tribune had de Zakynhtos Apenanti, de harde kern van de club, zich op muren en hekken gehesen om vanuit daar sfeer te maken. Apenanti betekent vrij vertaald ‘de overkant’. Ondanks dat de groep maar uit een mannetje of twintig bestond, zorgden zij wel voor de nodige sfeer, ook met pyro en dat zijn altijd pluspunten.

APS Zakynthos

APS Zakynthos speelde een aantal jaren geleden nog op het tweede niveau, maar is nu – mede door een herstructurering in de voetbalpiramide – afgezakt naar het vierde niveau. Volgens de voorzitter komt dit vooral doordat spelers zich meer interesseerden voor het uitgaansleven in Laganas op Zakynthos dan voor het voetbal. Dat werd vooral de aangetrokken spelers uit het buitenland aangerekend.

Ruzie

In de eerste helft waren er wat kansen over en weer, maar gebeurde er op het veld weinig bijzonders. Op de tribune gebeurde er wel degelijk wat opmerkelijks en was ik er getuige van hoe Griekse ruzies worden uitgevochten. Een oudere man kreeg het aan de stok met een jongen van een jaar of 25. Na wat schermutselingen werden ze uit elkaar gehaald en leek het opstootje voorbij. Na een paar minuten werd de ruzie nog even uitgesproken door over de hele tribune naar elkaar te schreeuwen wat ze de ander wel niet toewensten (“Malakas!”).

APS Zakynthos

Wat mij verder opviel aan de ground, was dat er nergens rond het veld ook maar enige sponsoruiting te vinden is. De shirts hadden geen sponsoring en ook een reclamebord was nergens te bekennen. Waar de club de spelers van betaalt, mag Joost weten. Misschien is dit wel een reden waarom zoveel clubs in Griekenland financiële problemen hebben.

Door die financiële problemen bij clubs op een hoger niveau heeft APS Zakynthos nog steeds kans op promotie, ondanks dat de ploeg de drie eerdere play-offwedstrijden allemaal verloor. Bij winst vandaag is er volgens de voorzitter goede kans op promotie.

Zenuwen

Het ging dus echt ergens om en de 0-0 ruststand maakte de supporters toch een beetje zenuwachtig. Vlak na rust scoorde APS Zakynthos twee keer vlak achter elkaar. Vooral de 2-0 werd uitbundig gevierd, omdat het kunstje nu wel geklaard zou zijn. Tyhella Rafina kwam nog terug tot 2-1, maar echt gevaarlijk werd het niet meer.

APS Zakynthos

Na afloop van de wedstrijd bedankten de spelers de Apenanti en het andere publiek. Dat gaf het startsein voor de harde kern om over het hek te springen en het feest met de spelers op het veld te vieren. Of je kon spreken van een pitch invasion is twijfelachtig, maar op het veld vierden spelers en supporters samen de winst en de waarschijnlijke promotie.

Er werd een ietwat kitscherige beker tevoorschijn gehaald, waarmee iedereen op de foto wilde. Dit was nog naar aanleiding van het kampioenschap in de reguliere competitie. Zelf sprak ik met de voorzitter, die in opperste stemming was en me bedankte voor mijn komst.

Al met al kunnen we spreken van een zeer geslaagde groundhop, waar van alles gebeurde. Waar ik van tevoren dacht dat de wedstrijd nergens meer om ging, bleek er toch zeker wat op het spel te staan. De prachtige omgeving van het veld en de sfeer bij de wedstrijd maakten dit tot een mooie vuurdoop in het Griekse voetbal. Mocht je op Zakynthos zijn en APS speelt thuis, zou ik zeker aanraden om te gaan kijken.

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

APS Zakynthos