Na elf lange jaren in de Regionalliga is Alemannia Aachen eindelijk weer terug op landelijk niveau. Die Kartoffelkäfer promoveren dankzij het kampioenschap naar de 3. Liga. Staantribune was erbij.

Wie in Nederland Alemannia Aachen zegt, denkt meteen aan Erik Meijer, de supportersband met Roda JC, de bekerfinale van 2004 en het daaropvolgende Europese avontuur, waarin de club onder meer tegen AZ speelt, het oude Tivoli en het seizoen in de Bundesliga (2006-2007). Maar das war einmal.

Het nieuwe stadion was lange tijd een financiële molensteen om de nek van de club. In zowel 2012 moest Alemannia het faillissement aanvragen. Nu heeft dat in Duitsland minder drastische consequenties dan in Nederland. De club verdween niet, maar degradeerde naar de Regionalliga West, het vierde niveau.

Regionalliga West

Snelle promotie voor Alemannia Aachen was makkelijker gezegd dan gedaan. Die Kartoffelkäfer gingen in 2017 opnieuw failliet, maar ditmaal had het geen negatieve sportieve gevolgen. Promoveren zat er echter ook niet, ieder seizoen opnieuw moest Alemannia weer spelen tegen zelotenverenigingen als SC Wiedenbrück, SV Straelen en FC Wegberg-Beeck.

Tot dit seizoen. Als een pletwals ging Aachen door de Regionalliga heen en vier wedstrijden voor het einde van het seizoen is Alemannia Meister. Voor deze wedstrijd tegen 1. FC Bocholt zat het stadion ramvol met meer dan 31.000 toeschouwers.

Een klassieke platzsturm

Die zagen hun club verliezen, maar dat boeide niemand en na afloop vond een klassieke platzsturm plaats. Het is te hopen voor de club dat veel toeschouwers volgend seizoen ook komen, want met die steun kan de club misschien wel meedoen om promotie in de 3. Liga en terugkeren in hun natuurlijke habitat van de 2. Bundesliga.