De zomerstop. Een welkome onderbreking voor profs die een zwaar seizoen achter de rug hebben, maar voor de ware voetbalfans of groundhoppers mag deze periode vooral niet al te lang duren. Onze keuze valt al snel op SV Meppen, spelend in Die 3. Liga, het derde niveau van Duitsland.

De Hänsch-Arena, waar ooit Johan Derksen nog een blauwe maandag heeft gespeeld, is slechts twee uurtjes rijden. Bij aankomst voor de hoofdingang staan al Meppen-fans buiten het stadion te genieten van de zon en hangt een zeer aangename geur van bier en bratwurst. Het stadion van SV Meppen is oud, maar goud. De omgeving is groen met veel bomen en het stadion zelf ligt in een soort van kuil. Achter beide goals staat een ouderwetse onoverdekte staantribune en, typisch Duits, op de overdekte lange zijdes is alleen het bovenste deel van de tribune voorzien van zitplaatsen.

Het onderste deel van deze lange zijdes bestaat ook uit staanplaatsen. Achter de Süd-tribune staan een soort aprés-skihutten, waar je gedurende de wedstrijd continue bier en broodjes kunt halen en ook staat er een bijzonder gebouw dat als een skybox moet fungeren. De tegenstander van vandaag is ook geen misselijke club: MSV Duisburg. Deze club heeft jarenlang in de 1. of 2. Bundesliga gespeeld en is eigenlijk veel te groot voor het derde niveau. Dat blijkt wel, want het uitvak staat helemaal ramvol Duisburg-fans.

Groundhoppers of Meppen-fans?

Voor elf euro hebben wij een staanplaats op de hoek van de lange zijde, waar de meest fanatieke Meppen-fans staan. Twee capo’s zitten op het hek, begeleiden de liederen en er wordt volop met vlaggen gezwaaid. Dat het op dit vak ons-kent-ons is, blijkt als een van de shirtloze Meppen-fans op ons af loopt en vraagt wat wij hier komen doen. Of we groundhoppers zijn of Meppen-fans?

Eerlijk, maar naïef antwoorden we dat we vooral voor het stadion en de wedstrijd an sich komen. Op de vraag wat onze favoriete clubs zijn in Nederland, antwoord ik zonder twijfel Ajax. Auw, dat valt niet goed. Ajax en Meppen hebben in de zomer een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld en daar zijn rake klappen gevallen. De Meppen-fan geeft aan dat er in dit vak meerdere fans zijn die groundhoppers liever zien gaan dan staan, en dat we maar beter geen foto’s en video’s kunnen maken als we hier willen blijven staan.

Afijn, de rest van de wedstrijd verloopt relaxed, ondanks dat Meppen al snel tegen een kansloze 0-2-achterstand aankijkt. Wij kunnen, zij het onopvallend, gewoon onze foto’s en video’s maken, maar het toont wel aan dat je als groundhopper in bepaalde vakken van stadions toch maar beter onder de radar kunt blijven. De sfeer in het stadion is meer dan uitstekend. Een kleine tienduizend fans maken voldoende geluid en ook de Duisburg-fans laten zich goed horen.

Hoogtepunt

Hoogtepunt van de wedstrijd is als de keeper van Duisburg halverwege de eigen helft een vrije trap mag nemen en deze vanaf 75 meter in één keer over de keeper van Meppen heen schiet. Niet veel later maakt Duisburg ook de 0-3 en is de wedstrijd gespeeld. De fans van Meppen blijven echter sfeer maken en ook na de wedstrijd geniet men volop van deze zonnige dag.

Heb jij zin om een geweldig oud stadion te bezoeken op slechts enkele uurtjes rijden vanuit Nederland, waar een heerlijk Duits voetbalsfeertje heerst? Denk dat niet alleen maar aan de welbekende Duitse Bundesliga-clubs als Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach en Schalke 04. Kijk ook eens op een lager niveau en ontdek juweeltjes als de de Hänsch-Arena van SV Meppen. Hier wordt voetbal beleefd zoals het hoort, vol passie en gezelligheid.

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.