In Groot-Brittannië wordt overal gevoetbald. Van het uiterste zuidwesten bij Land’s End tot aan het plaatsje John o’Groats in het noordoosten van Schotland. Er was alleen één lege plek: het ruige noordwesten, waar amper mensen wonen. Tot dit seizoen. Want nu is er Scourie FC.

Vorig jaar maakte Scourie FC bekend dat het ging toetreden tot de North Caledonian League. Het zorgde voor veel rumoer in de Schotse groundhopwereld. Waarom? Dan moet je even de kaart van Groot-Brittannië erbij pakken. Scourie ligt in het noordwesten van de provincie Sutherland, op bijna dezelfde hoogte als Zuid-Groenland. In dit deel van Schotland wonen vooral herten en schapen.

Sutherland is qua landoppervlakte zo groot als Noord- en Zuid-Holland samen, alleen wonen er iets minder mensen. Zo’n 12.650, van wie het merendeel aan de oostkust woont. Scourie is met zijn 132 inwoners een van de grootste dorpen in het westen, dat voor de rest vooral uit losse boerderijen bestaat. Vanwege de leegheid zijn er amper voetbalclubs en de teams die er zijn, spelen zomeravondvoetbal tegen elkaar.

Dat moest veranderen, vond Tony Reynoldson. De trainer van Kinlochbervie FC, een lokale amateurploeg, wilde een club oprichten die mee zou doen in de Schotse voetbalpiramide. Dat werd Scourie FC. Bij de Schotse voetbalbond werd wel even een wenkbrauw gefronst na de aanmelding, maar de club werd uiteindelijk toch ingedeeld in de North Caledonian League.

West-Schotland

Het is het enige team in de competitie dat in het westen van Schotland speelt. De dichtstbijzijnde uitwedstrijd is nog altijd anderhalf uur rijden en dan moet het weer meezitten. Vooral in de winter is dat vaak niet het geval en kunnen er meters sneeuw vallen.

Als extremofiel was zijn interesse meteen gewekt toen Joris van de Wier las dat Scourie FC was toegelaten. Een bezoek aan de meest afgelegen club van Groot-Brittannië ging op de verlanglijst. Niet alleen vanwege de bijzondere locatie, maar ook omdat Scourie met Achlochan Park een prachtig gelegen veld heeft. “Daarnaast is de reis naar deze club ook een feest op zich, want je kunt er alleen komen als je dwars door de Highlands rijdt.”

Lees een reportage over zijn bezoek in Staantribune #34, na te bestellen in de webshop. Ook beschikbaar in een van de pakketten van drie, tien of vijftien edities van Staantribune naar keuze.