Royal Antwerp FC speelde op 7 december 2013 tegen KSK Heist. Jimmy Floyd Hasselbaink was trainer van de Antwerpenaren en de club zat in een schijnbaar oneindig diep dal. Vijfduizend toeschouwers waren op komen dagen en zagen de thuisclub met 3-0 winnen.
Voor de wedstrijd had ik afgesproken met Antwerpenaar Bram Broeckx. Hij had geregeld dat ik foto’s kon maken in de burelen onder de oude Tribune 1. Burelen die, zo leek het, met achterlating van alles waren verlaten. Oude spelerscontracten slingerden rond, jasjes van suppoosten met het clublogo hingen achteloos in een hoek.
Bram was een van de initiatiefnemers van het bijna vergeten Act as One. Succes doet donkere tijden snel vergeten. Het ultieme doel van Act as One was overname van de club en die zo teruggeven aan de supporters. In die tijd was het elk jaar weer de vraag of de licentie verstrekt ging worden en louche aasgieren cirkelden rond om de macht te grijpen binnen te club. Met maar één doel: er zelf beter van worden.
Bram had nog in de jeugd gespeeld van de club die zijn grote liefde was. Ziektes smoorden zijn voetbalcarrière in de kiem. Het maakte zijn bevlogenheid om goed te doen voor de club alleen maar groter. De stand op de ranglijst speelde daarbij voor hem geen rol.
Supercup voor Antwerp
Een kleine tien jaar later speelt Antwerp voor zijn derde prijs binnen een luttel aantal maanden. De dubbel werd al gevierd en zondag 23 juli wordt de Supercup binnengehengeld. Uiteraard op de moeilijke manier, in Antwerpen gaat niets vanzelf. Maar de reeks successen is ongekend, The Great Old is uit de as herrezen. Het publiek vertrekt opgewekt naar huis. De half vernieuwde Bosuil, met Tribune 2 als relikwie van een voorbije tijd, lijkt meer mooie tijden tegemoet te gaan.
Bram Broeckx mocht deze triomf niet meer meemaken. Hij overleed deze maand, veel en veel te jong, gesloopt door ziekte. Ik draag deze reportage op aan mijn vriendelijke, lieve vriend met het grote Antwerp-hart.
Rust zacht, Bram.