Elke Belgische club heeft er eentje. En hoe lager het getal, hoe vaker de supporters van die club ermee uitpakken. We hebben het hier over stamnummers, een uniek cijfer dat aan elke Belgische voetbalclub wordt toegekend. Aan de ene zijde heb je ‘de stamnummerfetisjisten’, voor wie elke claim tot identiteit, traditie en cultuur vergezeld moet gaan van een bijbehorend stamnummer. Andere voetbalsupporters vinden het belang van het stamnummer schromelijk overschat.

Stamnummers werden soms zelfs een economisch handelsgoed. Het heropgerichte RWDM kon aantreden op het vierde niveau van het Belgisch voetbal door het stamnummer van Standaard Wetteren te kopen, dat was vrijgekomen na een fusie. Nog opvallender was de openlijke koehandel die op gang kwam na het faillissement van Beerschot in 2013. De gekste oplossingen werden bedacht om de club te redden. Verschillende stamnummers uit het hele land werden te koop aangeboden.

Stamnummers

De manager van Zulte Waregem wilde het stamnummer van Oostende overkopen, om die club naar Waregem te verhuizen en het stamnummer van Zulte Waregem op te sturen naar Antwerpen. Zo zou hij Beerschot een tweede leven schenken. Na heftig protest ging dat plan de vuilnisbak in. Zoveel cynisme werd zelfs de Belgische voetbalbond teveel: sinds 2016 mag een stamnummer niet verder dan dertig kilometer verhuizen.

Terugkopen

In 2017 creëerde de voetbalbond wel de mogelijkheid om oude stamnummers terug te kopen. Hoe lager het stamnummer, hoe duurder de aankoop. Zo betaalt een club uit 1A 50.000 euro voor een stamnummer gaande van 1 tot 250. Een ongebruikt stamnummer hoger dan 5.001 in de amateurreeksen kun je al voor een paar duizend euro op de kop tikken.

Twee voorbeelden spreken tot de verbeelding: Oud-Heverlee Leuven kocht het nummer 18 van K. Stade Leuven over, een nummer dat was verdwenen toen Oud-Heverlee en Stade Leuven in 2002 voor een fusie kozen. En in Antwerpen sloot men een periode van twintig jaar aan verhitte voetbaldiscussies min of meer af toen Beerschot het befaamde nummer 13 aankocht. Daarmee ging een droom van heel wat supporters in vervulling.

Meer over stamnummers in Staantribune nummer 39, dat geheel in het teken staat van voetballand België, te bestellen in de Staantribune Webshop. Meer Belgische stadion vind je in Plein, hét fotoboek over Belgisch voetbal.

Stamnummers