In de schaduw van het EK werd deze week een kind geboren. “En we noemen hem Conference League! Moeder en kind slapen overdag, dus neem even contact op voordat je langskomt.” Afijn, dat deed ik dus. Ik nam geen halve maatregelen en mailde de voorzitter van Racing FC Union Lëtzebuerg.

Haar club was namelijk een van de 33 Europese dwergen die mochten aanvangen met een thuiswedstrijd. Ik meldde haar dat ze zich moest realiseren dat haar club voetbalgeschiedenis ging schrijven. En dat ik daar graag getuige van wilde zijn. Een nieuwe cup. Eerste jaargang, eerste voorronde, eerste wedstrijd. Beter liet ze even goed tot zich doordringen dat de ontmoeting tegen het IJslandse Breidablik eeuwigheidswaarde had.

Na wat heen en weer mailen met haar notariskantoor was het ticket binnen. En nu maar hopen dat de steeds wisselende corona-omstandigheden de kraamvisite niet gingen verpesten. En zo toog ik afgelopen donderdag, 8 juli, naar Luxemburg om beschuit met muisjes te eten. Plaats van handeling was het nationale Stade Josy Barthel, dat binnen twee maanden tegen de vlakte gaat.

Het eenvoudige, maar interessante ‘JB’ wordt vervangen door een kleurrijke all-seater die begin september geopend wordt. Afijn, toen ik arriveerde aan de Rue du Stade, was er al sprake van de karakteristieke drukte-voor-een-wedstrijd. De stewards kregen hun hesjes, de tappunten werden op druk gebracht en de kartonnen doos met gereserveerde kaartjes was zojuist in het kassahokje gezet.

QR-code

In een speciale covid-kraam werd mijn internationale QR-code gescand. Ik had mijn tweede prik twaalf dagen geleden ontvangen, maar blijkbaar volstond dat. Ik was binnen! Bij de kraam met merchandise bleek dat het evenement vandaag op waarde werd geschat. Shawltjes en vaantjes met de opdruk ‘First ever UEFA Conference League Match played in Luxemburg’ onderstreepten de grootsheid van de aanstaande wedstrijd.

Officials met walkietalkies liepen zenuwachtig rond, zonder dat de situatie daar overigens maar enige aanleiding voor gaf. Europacup in Luxemburg staat voor gemoedelijkheid met een grote G. Na even rondgelopen te hebben, moest ik mijn plan bijstellen. Beschuit met muisjes waren in de wijde omgeving niet voorhanden. Om die reden verlegde ik mijn aandacht naar een ferme zak patat met een onberispelijk broodje hamburger. Het zijn niet de sterkste groundhoppers die overleven, maar zij die zich het beste kunnen aanpassen.

Union Lëtzebuerg in de Conference League

Toen de wedstrijd begon, bevolkten 732 toeschouwers de tribunes van het Stade Josy Barthel. Om klokslag 19.00 uur begon het blakend gezonde parelwitte vijfje te rollen. Het werd een heerlijke wedstrijd. Union kwam op een 2-0 voorsprong, maar stapte uiteindelijk met een 2-3 nederlaag van het veld. Sommige spelers waren zo slecht, dan ik na negentig minuten nog steeds niet wist op ze rechts- of linksbenig waren.

Maar dat deed er niet toe. De thuisblijvers kregen ongelijk. Aan Rue du Stade werd deze week de Conference League geboren.

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen. Je kunt de tweede druk nog tot aanstaande donderdag ZONDER VERZENDKOSTEN pre-orderen in de Staantribune Webshop.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw