Bijna iedere Nederlandse betaaldvoetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst.

“Het begon tien jaar geleden met een telefoontje van mijn vriend Onne. Meestal belt de vormgever voor een kop koffie of lunch. Maar ditmaal had Onne andere plannen. Of ik zin had om een boek over voetballiedjes te maken. ‘Alleen als we het ‘hi-ha-hondenlul’ noemen’, reageerde ik, verwijzend naar Nederlands bekendste spreekkoor.”

Grappige, kwetsende en weerzinwekkende spreekkoren

“Twee koffie en zes bier later stonden de eerste ideeën op een stapel bierviltjes. Het was een lijstje grappige, kwetsende en weerzinwekkende spreekkoren uit binnen- en buitenland, variërend van ‘een fiets zonder zadel’ tot de tanden van Suárez die buitenspel stonden. Behalve in spreekkoren wilden Onne en ik ons ook verdiepen in Nederlandse clubliederen. Want, zo dachten we toen nog, naast een embleem, clubkleuren en een stadion heeft iedere profclub een officieel clublied. Daar zouden vast leuke verhalen tussen zitten.

Maar hoe meer clubs we benaderden, hoe meer we teleurgesteld raakten. Sommige Nederlandse profclubs hadden helemaal geen officieel clublied, terwijl andere juist niet konden kiezen. En clubs die wel een officieel lied hadden, wisten daar vaak maar weinig over te vertellen. Vaak kwamen archivarissen niet verder dan een vergeelde vinyl-single, een onduidelijk jaartal of vage anekdotes. Ook supporters wisten verrassend weinig over het lied dat ze iedere wedstrijd meezingen.”

Ontstaansgeschiedenis van clubliederen

“Daarom lieten we de tanden van Suárez met rust. Evenals de andere spreekkoren. We gingen puur onderzoek doen naar de ontstaansgeschiedenis van de clubliederen van Nederlandse betaald voetbalclubs. Daar zouden we onze handen vol aan hebben.

Helaas was er van ‘we’ al snel geen sprake meer. Bij nader inzien had Onne namelijk helemaal geen tijd om een boek te maken. Of hij voorzag in wat voor megalomaan project ik me aan het storten was. Dat het decennia, soms meer dan een eeuw later, bijna ondoenlijk was om te achterhalen waarom die liedjes waren gemaakt.

Als dat zo is, had Onne me best mogen waarschuwen. Want wat heb ik die jongen de afgelopen tien jaar vervloekt. Bijvoorbeeld toen ik tevergeefs honderden Van der Veldens uit het telefoonboek van Tilburg belde op zoek naar erfgenamen van de schrijver van het clublied van Willem II…”

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Bestel tot en met 26 september zonder verzendkosten, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt dinsdag 26 september gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Graag van te voren aanmelden svp!