Deze week viel tijdens het eten ineens een stilte. Ik had het met mijn zonen van 21 en 23 jaar over de Champions League. Het ultieme miljoenenbal. Ik begon over Willem II in de Champions League. In stilte lieten de jonge mannen tot zich doordringen dat de Tricolores ooit in de poulefase van het meest prestigieuze clubtoernooi ter wereld speelden.

In 1999 eindigde Willem II als tweede in de eredivisie. Een prestatie van formaat. In die tijd betekende dat rechtstreekse plaatsing voor de poulefase van de Champions League. Het toernooi was nog niet gekaapt door de grote voetballanden. Willem II ging Europa in. Bij de inschrijving leek het alsnog mis te gaan.

De UEFA kwam bij de KNVB op de lijn omdat er alleen eerste elftallen mochten meedoen aan de Champions League. Vlak voor de loting werd het misverstand de wereld uitgeholpen. En dus gingen Spartak Moskou, Bordeaux en Sparta Praag naar de Goirleseweg komen. Hoe bijzonder was dat.

Toen ik bij de sigarenwinkel in mijn dorp een kaartje kocht voor Willem II tegen Sparta Praag, moest ik uitleggen waarom ik daar naartoe ging. Terwijl het Ticketbox-apparaat mijn toegangsbewijs printte, probeerde ik aan eigenaar Bob Kooij uit te leggen wat een geweldig affiche dit was. Hij was duidelijk niet onder de indruk. Hij was niet de enige, want er was nauwelijks kaartendruk voor deze wedstrijd.

Toen de hymne klonk voor de aftrap, kreeg ik kippenvel. De club waar Pavel Nedvěd ooit gespeeld had, stond nu in Tilburg op het veld. Na zes minuten stond het al met 2-0 voor Willem II, maar uiteindelijk trokken de bezoekers met 3-4 aan het langste eind. Na de poulefase gingen de Champions League en Willem II ieder hun eigen weg.

Willem II herpakte zijn vaste positie in het betaalde voetbal en speelde zelfs twee seizoenen in de eerste divisie. Maar historische successen hebben een fijne eigenschap. Ze staan voor eeuwig in de boeken.

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw