Natuurlijk zijn er in Nederland wel meer mooie stadions. Maar er is geen stadion dat zo’n eigen leven leidt als De Kuip. Zelfs als er bijna een heel seizoen geen supporter naar binnen mag, wordt het stadion tot de nok toe gevuld met clubliefde. De afgelopen maanden in de vorm van spandoeken van supporters.

Natuurlijk is deze voetbaljaargang een treurige aangelegenheid. Wat je ook wint, het zal nooit een complete euforie tot gevolg hebben. De spandoeken van de Feyenoord-supporters maken iets goed van het gemis, al is het niet veel. Maar het feit dat al die spandoeken en doekjes bijna de complete Kuip bedekken, zegt wel veel.

Een rondgang door het beroemdste stadion van de lage landen drukte uw fotograaf ook nog eens met de neus op andere feiten. Het onderhoud mag je achterstallig noemen, er hangt nog wel altijd een ultieme voetbalsfeer in De Kuip. Ook met toeschouwers in de vorm van spandoeken op de stoeltjes. Een paar jaar geleden zei een of ander marketingmannetje eens dat men zich in het voetbal niet zou zo moeten laten leiden door emotie.

Een emmer vol hete pek en een ton vol veren voor deze nitwit. Want voetbal bestaat uit niets anders dan emotie. De Kuip moet blijven. Verhuizen voor een paar miljoen extra spelersbudget, dat vervolgens door traditioneel wanbeleid verdwijnt als water voor de zon, is totale waanzin. Feyenoord zal nooit meer hetzelfde zijn.

Verbouw die Kuip, daar zijn al verschillende goed onderbouwde plannen voor gemaakt. Dat er dan niemand kan zeggen dat hij Rotterdam heeft opgestuwd in de vaart der volkeren met een megalomaan project: heel jammer voor hem.