Geweld is voetbalstadions is in Indonesië niet ongewoon. Vergeleken met El Clasico Indonesia is Feyenoord – Ajax kinderspel. Marc Klok, Sergio van Dijk en Ezra Walian maakten de knotsgekke derby tussen Persija Jakarta en Persib Bandung aan den lijve mee. De Nederlanders vertellen over tanks, molotovcocktails, een brandend kantoorgebouw en doodsbedreigingen. “Deze wedstrijd is groter dan alle andere wedstrijden.”

Jakarta ligt aan de noordwestkust van Java. Bandung honderdvijftig kilometer verderop in het westen van het eiland. De clubs hebben allebei een gigantische achterban, wat de derby tot een van de grootste van Azië maakt. Vanaf de eeuwwisseling werd de wedstrijd steeds explosiever. Het geweld tussen beide supportersgroepen liep soms zodanig hoog op dat er zelfs doden vielen.

Jakarta

“De Persija- supporters komen puur uit hoofdstad Jakarta”, legt van Dijk uit. “Terwijl de Persib-fans uit de hele provincie West-Java komen. Veel van hen trekken voor werk ook naar Jakarta. Dus ik durfde ook wel naar Jakarta toe, dan waren er altijd wel wat Persib- supporters in de buurt om te helpen.”

Van Dijk zat net een wedstrijd of vijf bij Persib toen zijn eerste derby tegen Persija op het programma stond. Door de fans en de mensen op de club werd hem al snel duidelijk gemaakt dat in een seizoen alles mocht gebeuren, maar van Persija moest en zou gewonnen worden. “Sociale media zijn gigantisch in Indonesië en daar gaat het de hele week nergens anders over. Daar maken ze wel duidelijk dat ze een echte over-mijn-lijk-mentaliteit willen zien. Deze wedstrijd is groter dan alle andere wedstrijden.”

‘Over tactiek ging het niet’

In de kleedkamer zag Van Dijk gespannen koppies bij de lokale spelers. “Die jongens wilden vooral geen fout maken.” Echt over tactiek ging het tijdens de wedstrijdbespreking niet. “Het ging er bij de derby vooral over hoe hard we erop moesten klappen.” Eenmaal uit de tunnel hoorde hij een orkaan van geluid. “We moesten nog wel even oppassen bij het uitvak. De uitsupporters gooien van alles: van stenen tot volle waterflesjes. De politie maakte dan een tunnel van ME-schilden, zodat we veilig op het veld konden komen.”

Lees het hele artikel over El Clasico Indonesia in Staantribune nummer 43.

Naschrift: Na de stadionramp in Malang na afloop van de wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya, waarbij zeker 125 doden zijn gevallen, hebben supportersgroepen vrede met elkaar gesloten (of zijn daarmee bezig), waaronder de supporters van Persib en Persija. Hieronder beelden van Jogjakarta, waar supporters van PSIM Jogjakarta, PERSIS Solo, PSS Sleman en PERSIBA Bantul samenkwamen om te bidden en vrede te sluiten.