In de voormalige kolenwasserij van de Zeche Zollverein in de buurt van Essen kun je tot 4 februari 2024 de voetbaltentoonstelling Mythos & Moderne bezoeken. Aanleiding voor deze tentoonstelling is het naderende EK in Duitsland.

Ook Dortmund en Gelsenkirchen zijn speelsteden. Dat in het Ruhrgebied EK-wedstrijden worden gespeeld, is geen verrassing. Het gebied is voor velen dé voetbalregio in Duitsland, met clubs als Schalke 04, Rot Weiss en Schwarz Weisss Essen en Borussia Dortmund. Het Ruhrgebied is ook de regio met de het grootste aantal voetbalclub in Duitsland.

Steenkoolmijnbouw

Voetbal in het Ruhrgebied is onlosmakelijk verbonden met de steenkoolmijnbouw. Veel verenigingen zijn door of met steun van directies van steenkoolmijnen opgericht. Vaak zorgden de mijndirecties voor een voetbalveld, voor busvervoer naar uitwedstrijden en hoefden de spelers van het hoogste team geen zwaar werk onder de grond te verrichten. De mijnbouwcrisis in de jaren zestig, die gepaard ging met de sluiting van mijnen, leidde ook een periode van mindere prestaties van de voetbalclubs in deze regio in.

voetbaltentoonstelling

De laatste mijn werd in 2018 gesloten. Die gebeurtenis was de hele dag op de Duitse televisie te volgen, om het belang ervan aan te geven. Op dit moment speelt alleen Borussia Dortmund in de 1. Bundesliga. Schalke 04 is vorig jaar gedegradeerd, MSV Duisburg ploetert in de Derde Liga evenals Rot Weiss Essen. Schwarz Essen doet dat in de Oberliga, het vijfde niveau.

Mijnverleden bij de clubs

Er mogen dan wel geen actieve mijnen meer zijn in het Roergebied, het mijnverleden van de clubs wordt benadrukt en commercieel benut in de fanshops. Bij Schalke 04 wordt voor het begin van elke thuiswedstrijd het Steigerlied gezongen, over een mijnwerker die terugkomt van zijn werk ondergronds.

De tentoonstelling toont tientallen prachtige foto’s en filmbeelden van dat verleden: van wedstrijden, supporters (man, vrouw, jong en oud), stadions, spelers, in clubkleuren beschilderde huizen en trainers, onder wie Nederlander Huub Stevens. Daarnaast kun je onder meer wedstrijdbeelden bekijken. Kortom: genoeg te zien en te doen. De omgeving waarin de tentoonstelling plaatsvindt – een nog bijna complete mijn – is bovendien indrukwekkend.

Tentoonstelling

De voetbaltentoonstelling in het Ruhrgebied is in trek, want bussen rijden af en aan – met gepensioneerden én met schoolklassen. Voor de ene groep een weerzien. Voor de andere een kennismaking met een wellicht onbekend verleden.