Als je van iemand niet had verwacht dat hij zou uitgroeien tot een geliefde wereldster, dan was het wel Sami Hyypiä. Finser dan deze Fin worden ze niet gemaakt. Zwijgend beklom hij de voetbalolympus. Maar een winnaarsmentaliteit is geen sociale eigenschap, verklaart zijn oud-trainer Co Adriaanse.

“Sami hoefde ik nooit te inspireren, nooit te zeggen wanneer hij een stapje extra moest doen om beter te worden. Dat deed hij allemaal uit zichzelf. Sami was een harde werker en extreem toegewijd. Hij gaf van nature alles”, zegt Adriaanse in Staantribune #37, dat voor een deel in het teken staat van Willem II.

Sami Hyypiä

Dat de Fin zich nauwelijks uitte, betekende volgens de trainer niet dat zijn hersens geen overuren maakten. Integendeel. “Sami was bescheiden, introvert en stil. Hij was heel gelijkmatig. Maar hij had ook een heel hoge concentratie en hij was een winnaar.” De vraag of dat niet opvallend is voor iemand die zich liever niet op de voorgrond begeeft, is volgens Adriaanse een verkeerde. “Een winnaar is iemand die niet tegen zijn verlies kan en dus bereid is extra werk te verzetten om dat te voorkomen. Het is een mentale eigenschap, geen sociale. In de kleedkamer was Sami rustig, maar als we over voetbal discussieerden en ik vroeg hem om inbreng, dan had hij altijd een weloverwogen mening.”

Sami was een erg Finse Fin

Voormalig Willem II-trainer Theo de Jong heeft dezelfde verhalen. “Als er een opmerking naar hem gemaakt werd, gaf hij een reactie van een of twee woorden. Soms wel grappig, maar altijd kort. Uit zichzelf zei hij niets, je moest ernaar vragen. Hij was een erg Finse Fin. Maar met alles wat ik hem aanreikte, deed hij iets. Er zijn jongens die denken: laat de trainer maar lullen, ik speel mijn eigen spel. Sami niet. Hij dacht over alles na en vertaalde het naar de wedstrijd. Wat dat betreft leek hij erg op Jaap Stam, die hij opvolgde.”

De relatie tussen de trainers De Jong en Adriaanse en hun verdediger speelde zich puur op het trainings- en wedstrijdveld af. Wat hij daarbuiten deed, wist bijna niemand, ook Koning Co en Theo de Jong niet.

Lees het hele portret van Sami Hyypiä in Staantribune #37, na te bestellen in onze webshop.

Sami Hyypiä

Foto: Pro Shots/Stanley Gontha