Bij de hekkensluiter in de eerste divisie in het seizoen 1994-1995 (FC Den Bosch verzamelt het armetierige aantal van 12 punten in 34 wedstrijden) valt hij amper op. Het eerste volledige seizoen van de achttienjarige Ruud van Nistelrooij uit het nabijgelegen Geffen gaat aan vrijwel iedereen voorbij, de gemiddeld 1.198 toeschouwers daargelaten.

Via Nooit Gedacht en Margriet uit Oss belandt hij in de jeugdopleiding van FC Den Bosch en uiteindelijk in het eerste elftal.

Jaren later maakt Van Nistelrooij naam als topspits bij onder meer PSV, Manchester United, Real Madrid en Oranje. Maar hij is zijn roots niet vergeten. Als hij met zijn eigen foundation, die kinderen de kans geeft hun talent te ontwikkelen, een kenniscentrum opent, is de Bossche Maaspoort daarvoor de logische plek.

In 2019 stopt hij met zijn foundation, zijn trainerscarrière – die hij binnenkort vervolgt als hoofdtrainer van PSV – gaat voor.

Ruud van Nistelrooij

Dit en nog veel meer feitjes over Voetbalstad Den Bosch in Staantribune nummer 41, te bestellen in de Staantribune Webshop.

Voetbalstad Den Bosch

Foto: Pro Shots