“Wist je”, vraagt Patrick De Kinder, de communicatie- en marketingverantwoordelijke van eersteprovincialer KAV Dendermonde retorisch, “dat er een link is tussen PSV en KAV Dendermonde?” Hij wijst naar de lichtmasten in het Ros Beiaard Stadion, waar we naast elkaar op de tribune staan.

“Dat zijn Philips-lampen uit de jaren tachtig”, zegt hij. “Tweeduizend watt per lamp, vier lampen per mast, zestien lampen over de vier masten. Die gigantische lichtmasten waren in die tijd voor de streek redelijk uniek in de lagere afdelingen. De lampen worden geregeld nog vervangen als er een stuk gaat, maar ze gaan stilaan uit productie, want alles wordt led nu.”

Waarom de iconische PSV-sponsor hier de lampen leverde? “Vroeger was hier in Dendermonde een Philips-fabriek waar luidsprekers werden gemaakt voor in radio’s, klankkasten en auto’s”, zegt hij. “Die auto’s werden op vrachtwagens naar de fabriek hier gereden om de luidsprekers erin te testen. Die auto’s werden helemaal afgeplakt omdat niemand al mocht weten hoe het nieuwe model eruitzag.”

Geen nationaal voetbal

Dendermonde telt 48.000 inwoners en zeven voetbalclubs. “Maar we zijn de enige stad in Vlaanderen met zoveel inwoners die geen nationaal voetbal heeft”, zegt De Kinder. “Hoewel vroeger, tegen Anderlecht bijvoorbeeld, de tribunes afgeladen vol zaten.” Het is met enige weemoed dat hij ons door het Ros Beiaard Stadion leidt. Want de gemeente heeft plannen om de accommodatie van KAV volgend jaar te slopen om er een sporthal te bouwen. Er is protest op gang gekomen, maar de leden van KAVD hebben het gevoel met de rug tegen de muur te staan. De wroeging is groot.

De accommodatie – waarin de bij andere clubs weinig voorkomende paars-blauwe clubkleuren de boventoon voeren – is eigendom van de gemeente en verkommerde in de loop der jaren. Het honderd jaar oude en roestige toegangshek dat vroeger werd gebruikt, zit verstopt aan het eind van een overwoekerde strook die achter een van de doelen loopt. De lange tribune aan de straatkant dateert uit 1951, wijst De Kinder.

Maar hét pronkstuk van KAV Dendermonde is de hoofdtribune. Ze is op de Engelse stijl geïnspireerd, dateert uit 1925 en overleefde twee branden. Het verhaal daarachter leest u in het fotoboek ‘Plein’, met foto’s van Marco Magielse en teksten van Raoul De Groote.