Veel voetballiefhebbers zullen zich nog wel herinneren hoe het relatief onbekende CP Mérida eind jaren negentig debuteerde in La Liga. Na twee jaren op het hoogste niveau kelderde de club en moest tot tweemaal toe opnieuw worden opgericht. Tegenwoordig zwerft Mérida rond op het derde niveau. Maar ondanks de heroprichtingen van de club slaagden ze erin om de identiteit te behouden, de meest Romeinse identiteit in het Spaanse voetbal.
De stad Mérida is de hoofdstad van Extremadura, een regio in het Spaanse binnenland. Extremadura is arm, wat het voetbal altijd heeft beïnvloed. De drie grote Estremeese clubs, Badajoz, Extremadura en Mérida – waarvan de laatste twee in de jaren negentig in de Primera uitkwamen – zijn allemaal minstens één keer opgeheven. Mérida dus zelfs twee keer, na twee zwarte periodes vol fraude, wanbeleid en pech.
Emerita Augusta
De stad heeft ruim vijftigduizend inwoners en is opgericht door keizer Augustus in het jaar 25 v.Chr. onder de naam Emerita Augusta, oftewel ‘Voor de veteranen van Augustu’. De stad werd dus ingericht als pensioenoord voor de Romeinse soldaten. Tegenwoordig is deze Romeinse afkomst nog goed te zien.
Ten eerste vanwege het Romeinse theater en de aquaduct, brug en tempel die goed geconserveerd zijn. Ten tweede omdat de stadsnaam onveranderd is gebleven (op een paar verbasteringen na). Mérida mag dan wel de hoofdstad van Extremadura zijn, het is ook een Romeinse stad, vinden de inwoners.
Romeinse identiteit
Het is dan ook niet gek dat de club bij het bouwen van een identiteit de Romeinse overnam. Zo is het logo sinds jaar en dag een statig wapen met de clubkleuren (wit en zwart), de clubnaam en een Romeinse poort, gebaseerd op het stadswapen. De enige wijziging die het logo afgelopen veertig jaar is ondergaan, is de verandering van de initialen van de clubnaam, die gedwongen vernieuwd moesten worden na het oprichten van een nieuwe club.
Tegenwoordig is de Romeinse identiteit van AD Mérida levendiger dan ooit. Zo zijn er twee bijnamen voor de spelers die verwijzen naar hun geschiedenis: Romanos, wat gewoon Romeinen betekent, en Pecholatas, een term voor jongere Romeinse soldaten.
Daarnaast is de mascotte van Mérida een Romeinse soldaat en heet het stadion van Mérida Estadio Romano. Ook bevat het thuistenue vaak een verwijzing naar het Romeinse verleden. Dit jaar stond er Un romano nunca se rinde (Een Romein geeft zich nooit over) op de nek van de spelers.
Emerita Lvdica
Het is hartstikke duidelijk dat de Romeinse identiteit onlosmakelijk verbonden is met AD Mérida en met de stad Mérida. Maar de manier waarop dat misschien nog wel het meest wordt geuit is tijdens de jaarlijkse, historische recreatiedagen, waarin de inwoners van Mérida zich in Romeinse kleding hijsen en deelnemen aan allerlei Romeinse activiteiten: van gladiatorengevechten tot toneelstukken en van rituelen tot eetfestijnen.
Dit Emerita Lvdica, zoals het feest genoemd wordt, heeft ook invloed op het voetbal in de stad, aangezien het stadion zich in deze week vult met supporters in Romeinse klederdracht. Al met al een unieke club, dat Mérida.
Foto’s: AD Mérida