Bijna iedere Nederlandse betaaldvoetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst.

Wist je bijvoorbeeld dat het clublied van Roda JC in december 1971 voor het eerst was te horen in Stadion Kaalheide, waar Roda JC tot de eeuwwisseling voetbalde? De Limburgers speelden die middag tegen de niet meer bestaande Volewijckers uit Amsterdam. Volgens het Limburgs Dagblad was het clublied van Roda JC zowel voor als na de wedstrijd te horen. Helaas was de kwaliteit van de geluidsband zo slecht, dat de krant de tekst een dag later voor de zekerheid afdrukte.

Raadsel

Waar de tienduizend fans die middag naar geluisterd hebben, is een raadsel. Pas een paar maanden later werd het clublied opgenomen in de BeGe Studio in Deurne. De band van Frans Tiedtke zorgde voor de muziek. Cas Sprokel zong het couplet en het refrein werd door alle aanwezigen samen gezongen. Ook de vrouw van Cas Sprokel zong mee op de single, zo herinnert ze zich ruim veertig jaar later.

“Tiedtke vroeg alle bandleden om mee te zingen, zodat het wat voller zou klinken. Toen zei mijn man dat ik ook mee moest doen. Ik trad in die tijd weleens op met mijn dameskoor in de kerk. Dan zong ik ook solo, dus mijn man wist dat ik een vrij aardige stem had. Tiedtke vond het prima. Mijn man is altijd trots geweest dat ik op de single te horen was.”

Tijdens het bezoek van Van den Berg voor Uit Volle Borst laat haar kleinzoon de single zien. Het gele hoesje legt hij op tafel. De single zelf belandt op de platenspeler. “Zet maar lekker hard hoor”, zegt zijn oma. “De buren zijn er niet en de bovenburen zijn toch doof.”

Niet veel later galmt het clublied door de kamer. Als je het weet, hoor je de stem van mevrouw Sprokel duidelijk terug. Gedurende het refrein zingt ze lachend mee. Daarna geniet ze in stilte van de stem van haar overleden man.

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Bestel tot en met 26 september zonder verzendkosten, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt dinsdag 26 september gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Graag van te voren aanmelden svp!