In de supermarkt is het een hel. Op de luchthaven breekt het mij af. Maar bij het stadion is het juist leuk. In de rij staan. Wachten tot je naar binnen mag. In de rij voor het voetballoket bij het stadion gebeurt van alles.

Nieuwtjes worden gedeeld. De opstellingen worden doorgenomen. En de vijand wordt gekraakt. Vaders en zonen wachten in spanning op de kaartcontrole. En vrienden drinken nog snel hun halve liter op. Want die mag namelijk niet mee naar binnen. Ieder land heeft zijn eigen rijrituelen. In Nederland vormt de rij een ‘plas’. Bij De Kuip en de ArenA sluit je achter aan, waarna je langzaam naar voren meandert.

In Italië sluit je ook achter aan, maar is het onduidelijk waar je een kwartier later staat. Advies is om daar de zon in de gaten te houden om te waarborgen dat je in de goede richting blijft schuifelen. Voor state-of-the art rijlopen moet je naar Engeland. Het georganiseerd bewegen in de queue is aan de overkant van de Noordzee tot een kunst verheven. Respect en beheersing zijn daar de norm. Het zijn hooguit de Nederlandse groundhoppers die bij Engelse wedstrijden de rijorde verstoren.

Alles meegemaakt

In 45 jaar heb ik van alles meegemaakt in een paar duizend rijen. Ik werd onder de voet gelopen toen een politiepaard op hol sloeg op het plein voor De Kuip. In een paar seconden spatten alle rijen uiteen. Voor een Europacupwedstrijd in de ArenA griste een dief het kaartje uit de handen van een fan in de rij. Dat was echt triest. En voor een wedstrijd in Rome bezweek een supporter voor mij die al een uur in de brandende zon in de rij stond te wachten. In het harnas gestorven dus.

Alleen een bevalling, een aardbeving en een optreden van John de Bever maakte ik nog niet mee in de rij bij het stadion. Laat de rij een waardevol onderdeel zijn van het evenement. Ga rustig staan en geef je ogen en oren goed de kost. En bel mij als je John de Bever ziet.

Op vrijdag 16 april verschijnt Voetballiefde zonder grenzen van schrijver Hans Douw. Als warmmakertje schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is vanaf nu te bestellen in de Staantribune Webshop. LET OP: tot en met vrijdag 9 april zonder verzendkosten. Bespaar € 2,95 en bestel nu!

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw