Vicarage Road, de thuisbasis van Watford, was het toneel van een van de meest zinderende ontknopingen in de Engelse play-offs. In het promotieduel naar de Premier League tussen Watford en Leicester City in 2013 ontsnapten The Hornets met een ware houdini-act.

Anthony Knockaert van Leicester City mag bij een 2-1 achterstand in de 97ste minuut aanleggen voor een penalty. Na de 1-0 thuiszege kan hij zijn ploeg naar de finale van de play-offs schieten, maar doelman Manuel Almunia keert tot tweemaal toe zijn inzet.

Vervolgens breekt Watford uit en nog geen twintig seconden na de gemiste penalty knalt clubicoon Troy Deeney The Hornets hoogstpersoonlijk naar Wembley, waarna een uitzinnige menigte supporters het veld bestormt.

Peppercorn rent

Watford speelt 30 augustus 1922 de eerste wedstrijd op Vicarage Road tegen Millwall. Kolonel Charles Healey van Benskins Brewery, de bekendste brouwer van Watford en tevens de eigenaar van het terrein, verzorgt de officiële opening van het stadion. De brouwerij verhuurt het terrein via een zogeheten peppercorn rent, een klein symbolisch bedrag, aan de club.

Let’s Buy Back The Vic

Tachtig jaar later, in januari 2002, koopt de Londense club het eigendomsrecht over van Benskins. Watford heeft financiële problemen en moet het stadion later dat jaar noodgedwongen verkopen om het vervolgens weer terug te huren. Dat trekken de supporters niet. Ze richten een campagne op met de titel Let’s Buy Back The Vic. Met donaties van fans, waaronder voormalig eigenaar Elton John, die de volledige opbrengst van een concert aan de club schenkt, kan Watford het stadion in september 2004 terugkopen.

Deze gulle gift levert de zanger een tribune op. De Sir Elton John Stand brengt de capaciteit van Vicarage Road naar 20.877 toeschouwers. Overigens heeft de club plannen om uit te breiden naar 30.000 plaatsen.

Cassio Road

Voordat Watford zijn wedstrijden speelde op Vicarage Road, was Cassio Road de thuisbasis. Dat stadion bood niet alleen plaats aan voetbalmatches, maar ook aan atletiek-en cricketwedstrijden. Daarvoor moesten de Londenaren wel improviseren. Zo plaatste de club tijdens voetbalwedstrijden vlonderpaden aan de twee zijdes van het veld, die normaal gesproken open waren voor cricket.

De laatste competitiewedstrijd op Cassio Road werd gespeeld op 29 april 1922, toen Watford Gillingham met 1-0 versloeg voor vijfduizend toeschouwers. Het terrein is overigens nog steeds open als sportlocatie.

Play-offs

Momenteel staat Watford vijfde in het Championship, een plek die recht geeft op de play-offs. Morgenmiddag speelt de club uit bij Coventry City. Misschien kunnen The Hornets aan het eind van dit seizoen opnieuw een houdiniact uitvoeren op Vicarage Road.

Puzzel

Vicarage Road puzzel

Staantribune-partner Pro-Lion heeft een heuse 3d-puzzel van Vicarage Road geproduceerd. De 3d-puzzel is te bestellen op de website van Pro-Lion.

Foto header: Pro Shots