Toen Jürgen Klopp trainer werd van Liverpool FC, mocht hij van de directie zelf zijn staf samenstellen. Maar twee mensen moesten per se blijven: John Achterberg en Pepijn Lijnders. Over de eerste schreef Tom van Hulsen een biografie, Missie aan de Mersey, een van de kanshebbers voor de titel Sportboek van het Jaar. De laatste is vandaag jarig en figureert uiteraard ook in het boek. Een voorproefje.

Heel vaak, zegt Pepijn Lijnders, wordt er een strijd Holland – Duitsland uitgevochten op de training van Liverpool. “Dan spelen we paddle tennis. John is mijn onverslaanbare partner in de dubbelwedstrijden. Jürgen en Peter in het andere team, en volgens mij staat het wel 12-2 voor ons… John staat altijd aan het net, met zijn speed reactions zoals hij zelf noemt. En ik probeer als een dolle alle ballen in het spel te houden, omdat hij niet heel veel beweegt verder, hahaha!”

Lijnders

Pepijn Lijnders raakte als speler van de Limburgse club SVEB uit Broekhuizen al op jonge leeftijd zwaar geblesseerd, waardoor hij een voetbalcarrière uit zijn hoofd moest zetten. Hij richtte zich op het trainersvak en al snel kon hij aan de slag bij de jeugdopleiding van PSV. Vervolgens werkte hij zeven jaar bij FC Porto, voordat hij in 2014 overkwam naar Liverpool. Hij werd de link tussen de Academy en het eerste elftal. In 2018 vertrok hij naar Nederland om hoofdtrainer van NEC te worden, maar een paar maanden later was hij alweer terug bij Liverpool, waarhij officieel assistent-manager is, de eerste assistent van Jürgen Klopp.

“Uiteindelijk draait alles in een staf om kwaliteit, passie en het karakter om samen te werken”, vindt Lijnders. “Dat is in ons team hetzelfde. John en ik kennen elkaar inmiddels door en door, we weten waar we vandaan komen, dus kunnen we situaties vaak makkelijk relativeren. Dat we beide Nederlanders zijn maakt in dat opzicht niet zo’n verschil: het is een vooral een voordeel om goede persoonlijkheden in je staf te hebben. Goede mensen maken een beter team.”

Speelplan

“We weten precies wat we willen, dat is belangrijkste. En er is een duidelijk speelplan van Jürgen, wat de basis vormt. John krijgt het voor elkaar om wat voor discussie dan ook om te toveren naar een gesprek over keepers, hahaha. Die gave heeft echt niemand anders. Of het gesprek nu over politiek gaat, of over een andere sport: altijd draait hij het weer naar keepers.”

“Toen ik van Porto naar Liverpool kwam, kreeg ik direct een appje van hem. Dat siert hem. Hij is altijd de eerste, in goede en in slechte tijden, om zijn gevoel kenbaar te maken. In mijn eerste seizoen werkte ik in de Academy, dus hadden we weinig contact, alleen als we een keeper bespraken. Inmiddels werken we zes jaar enorm intensief samen en dat bevalt uitstekend. Niet alleen professioneel, ook buiten het veld. Hij heeft een lovely family. De twee oudste dochters babysitten af en toe op onze twee zoons.”

Lijnders en Achterberg achter Jürgen Klopp

Lijnders en Achterberg naast elkaar op de bank, onderste rij, links achter Klopp.

Vroeg

Achterberg maakt op zijn eigen manier het verschil in zijn vak, meent Lijnders. “Wat John geweldig doet, is luisteren naar Alisson. Dat is belangrijk, want keeper is een heel specifieke positie in het elftal. Ze voelen elkaar heel goed aan. Daarnaast is het creëren van een goede sfeer tussen alle keepers en de leden van de staf cruciaal. John is iemand die niet genoeg heeft aan alleen de eerste keeper klaarstomen. Hij heeft een enorme passie om keepers te ontwikkelen en te scouten. Ik ken niemand die zo gedreven is. Dat betaalt zich uit in de jonge keepers die nu doorkomen bij Liverpool FC.”

“John is altijd enorm vroeg op de club. En met vroeg bedoel ik om acht uur ’s morgens. Nee, dat is niet heel vroeg als je om 11.00 uur traint, maar wél als je om 17.00 uur pas traint, haha. We trainen vaak pas laat in de middag, vanwege onze vele avondwedstrijden. Een keer had hij met lunchtijd de ballen alvast buiten klaargelegd voor de teamtraining, vijf uur van tevoren of zo. Toen ik aankwam vroeg ik hem: ‘Waarom doe je dat, in godsnaam?’ ‘Dan is het maar gebeurd’, zei hij.

Toen we later in de middag aan het trainen waren, misten we wel twintig ballen. Later bleek, na het terugkijken van camerabeelden, dat een aantal schoffies wel twee zakken met ballen gestolen had van het veld. Ze waren op Melwood over de muren rond de accommodatie geklommen en hadden gewoon twee zakken meegenomen, hahaha.”

Meer over Pepijn Lijnders, John Achterberg, Jürgen Klopp en Liverpool FC in Missie aan de Mersey van Tom van Hulsen. NB: er zijn nog enkele gesigneerde exemplaren beschikbaar in de Staantribune Webshop!

Pepijn Lijnders

Foto’s: Pro Shots