De man op het bankje huilt bij mijn bezoek in mei 2016. Zes dagen hiervoor overleed niet ver van de plaats waar hij zit Patrick Ekeng, een 26-jarige speler van Dinamo Boekarest. Zomaar pardoes viel hij neer, een paar minuten nadat hij was ingevallen in de wedstrijd tegen Vitorul. Om nooit meer wakker te worden. De man kijkt ons aan en tikt op zijn borst om te zeggen: “Het was zijn hart.” Daarna is de man weer in zichzelf gekeerd. De liefde van echte supporters is eenvoudig en oprecht.

Patrick Ekeng was geen speler met een indrukwekkende carrière. Hij speelde in Frankrijk, Zwitserland en Spanje, voor hij in Roemenië terechtkwam. Niet bepaald een droombestemming voor jonge spelers. In 2015 was hij twee keer international voor Kameroen. Ook bij Dinamo speelde hij niet vaak. Toch liet zijn dood diepe sporen na bij de club en zijn fans. Alles op en rondom het veld staat volledig in het teken van de jonge middenvelder en er lopen nog altijd mensen naar de middencirkel om een bosje bloemen neer te leggen of om even peinzend naar al die kaarsjes, bloemen en sjaals te kijken.

Het is een verdrietige kennismaking met dit terrein, dat zijn beste dagen duidelijk achter zich heeft. Net als de drie (!) stadions die er pal achter liggen. Waarbij aangetekend dient te worden dat het vierde veld in de rij een vélodrome is. Er ligt dus een wielerbaan omheen en dat zie je niet elke dag. Bovendien is de architectuur als ’classicistisch’ te typeren.

Er is ooit gevoetbald, maar vandaag de dag staan er rugbydoelen op het veld waar het gras kniehoog staat. Blijkbaar heeft iemand besloten dat er in het bouwvallige stadion weer gespeeld gaat worden, want een drietal heren doet moedige pogingen het gras te kortwieken. Het koddige tafereel van de zwoegende en puffende maaiers staat in schril contrast tot de ernst en het verdriet op het hoofdveld van dit complex.

De weg naar buiten leidt ons nogmaals langs alle vier de velden. Bij de hoofdingang staan nog meer bloemen en kaarsjes voor Patrick Ekeng. In een stadion komen zo af en toe leven en dood op onrechtvaardige wijze samen.