“Je hebt zeker genoten van het WK?” – “Nou nee, ik heb eigenlijk niet gekeken.” “Ja maar…, jij bent toch voetbalsupporter?” Ik heb geen last van Oranjekoorts.

Bijna goed, ik ben supporter van FC Dordrecht. Met het Nederlands Elftal heb ik niet zoveel. Een Ajax-supporter houdt van voetbal maar zal niet snel Feyenoord aanmoedigen, ook al doen ze hetzelfde. Het argument dat je je eigen land steunt kan ik eveneens terugspelen: toen Nederland Trijntje Oosterhuis naar het Eurovisie Songfestival stuurde, hadden plotseling bovengemiddeld veel mensen wortels in andere delen van de wereld. Yes, twaalf punten voor België!

Verbazing

De verbazing is overigens geheel wederzijds. Wanneer Oranje speelt ploppen de voetbalsupporters als paddenstoelen uit de grond. Als FC Dordrecht speelt, zijn ze even zo snel weer verdwenen. Vind ik gek, als je zo chauvinistisch bent dan steun je toch juist je lokale club? Het is niet zo dat Trijntje Oosterhuis bij ons in de spits staat.

Vind je het gaaf om je uit te dossen met groentes, verentooien of neptieten is dat geen probleem, ik sta in de winter ook voor joker met mijn groene oorwarmers maar niemand die het afkeurt. Het is eenvoudig om naar een wedstrijd af te reizen. Je kan vrij makkelijk en voor minder geld aan een kaartje komen, je hoeft geen paspoort aan te vragen en men doet niet moeilijk over het schenken van bier. Ben je een type dat graag voetbal kijkt in een café? In de openluchtkroeg dat voetbalstadion heet is er nog plek.

Een competitie biedt langer plezier

Een competitie biedt langer plezier dan een toernooi waar het zomaar gedaan kan zijn vanwege een offday van zowel spelers als scheidsrechters. De volgende wedstrijd wordt alles rechtgezet, anders wel de daaropvolgende, zolang de competitie strekt. En zelfs dan is er nog een volgend seizoen om naar uit te kijken. Hoef je niet vier jaar op te wachten.

De man die ooit als taakstraf in een mascottepak moest kruipen en het nu vrijwillig doet omdat mensen graag met hem op de foto willen. De supporter die liedjes maakt zonder dat hij er een verdienmodel in ziet. De spits die in het supportershome met zijn familie afspreekt omdat het daar gezellig is. Ik kan nog wel honderdduizend dingen bedenken waarom het zoveel leuker is bij FC Dordrecht dan bij het Nederlands Elftal.

Heb je natuurlijk een punt dat het voetbal misschien van een lager niveau is, maar kom op, dat is toch bijzaak?

Pro Shots/Jules van Iperen