Groundhoppers met interesse in de Tweede Wereldoorlog kunnen in Nederland aan de bak. In totaal zijn ongeveer vijftig oorlogsmonumenten bij clubs in het hele land te vinden. Op sportgeschiedenis.nl zijn deze perfect in kaart gebracht.

De meeste van die monumenten staan gewoon in de openbare ruimte en kunnen dus makkelijk worden bezocht. Het is moeilijk om nog te bepalen hoeveel voetballers tussen 1940 en 1945 exact zijn overleden ten gevolge van de oorlog. Historici hebben tot dusver de namen van ongeveer 2.600 slachtoffers kunnen vaststellen.

Ieder dorp heeft haar eigen oorlogsgeschiedenis. In mijn woonplaats Voorschoten had de oorlog behoorlijk veel impact op de voetballerij. Het Katholieke VVL moest na de mobilisatie haar complex inleveren, zodat militairen hier konden oefenen. De club huurde daarna een veld van de familie Van der Valk, de Voorschotense familie die later een horeca imperium opbouwde. Bij voetbalvereniging Beresteyn speelden jonge jongens die op het gelijknamige internaat een HBS-opleiding volgden.

Beresteyn

Toen de Wehrmacht beslag legde op de gebouwen, betekende dat ook het einde van de club. Beresteyn was ooit een van de oprichters van de Leidsche Voetbalbond, maar ging in 1944 ten onder. De derde club in Voorschoten had Duitse sympathieën. Bij de ingang van het complex van Rouwkoop stond een bordje met ‘Verboden voor Joden’. Dat vormt nog altijd een smet op de lokale voetbalhistorie.

In het seizoen 1944-1945 werd er geen competitie gespeeld in Nederland. Dat was niet het gevolg van de Hongerwinter, maar hing samen met het samenscholingsverbod dat door de bezetter was afgekondigd. Het is belangrijk om ieder jaar op 4 en 5 mei stil te staan bij onze vrijheid. Daarnaast kunnen groundhoppers te allen tijde oorlogsmonumenten bezoeken bij voetbalclubs.

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw