Het Hongaarse Vasas SC uit Boedapest werd vandaag 110 jaar geleden opgericht. Vasas speelt in het Illovszky Rudolf Stadion in Boedapest. Tot 2017 was dat een heerlijke ouderwetse betonbak. Het meest opvallende aan het stadion van Vasas SC was echter een monument achter een van de doelen.

De hoogtijdagen van de club liggen – zoals bij zoveel clubs uit het voormalige oostblok – in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Vasas SC is dus een typisch geval van een club uit de categorie ’vergane glorie’. De Hongaarse club wist het in 1958 te schoppen tot de halve finales van de Europa Cup I. De club schakelde Ajax uit in de kwartfinale en leek te stunten na een 2-0 zege op het grote Real Madrid in de halve finale. Het verloor echter de uitwedstrijd met 4-0 en miste daardoor de finale.

Mitropacup

Ook heeft de club een record in handen: de club uit Boedapest wist het vaakst de Mitropacup te winnen, maar liefst zes keer. Deze cup was bekercompetitie tussen de beste clubs van de landen in Midden-Europa. De cup stond vooral vóór de Tweede Wereldoorlog hoog aangeschreven. Deze verloor echter veel aanzien door de oprichting van de Europa Cup I in 1955. Vasas werd daarnaast zes keer kampioen van Hongarije; voor de laatste keer in 1977. Ook won het viermaal de beker, voor het laatst in 1986.

In de jaren negentig leidde de club een redelijk anoniem bestaan en door financiële problemen werd de club aan het begin van dit decennium zelfs kortstondig ontbonden. Met steun van een aantal bedrijven werd na het faillissement een herstart gemaakt. De club heeft in zijn bestaan in totaal zestien keer de naam veranderd. En ook dat is wellicht een (dubieus) record.

Monument in het Illovszky Rudolf Stadion

Vasas speelt in het Illovszky Rudolf Stadion in Boedapest . Tot 2017 was dat een heerlijke ouderwetse betonbak. Met een hele vreemde vorm, veel staantribunes en een fantastisch groot (en kapot) scorebord. Het meest opvallende feit was echter een monument achter één van de doelen. Daar stond namelijk een gedenksteen met daarop de namen van enkele oud-spelers: Sándor Bakos (die in 1962 tegen Feyenoord speelde), Imre Mathesz, Iván Menczel en Antal Ihász. Van deze oud-spelers is de as verstrooid in het stadion bij dit monument. Clubliefde tot in de dood.

Helaas is het stadion tussen 2017 en 2019 volledig verbouwd, net zoals veel stadions in Hongarije de afgelopen vijftien jaar. Daarbij is helaas ook het monument van Vasas SC verdwenen. Wat ermee gebeurd is sindsdien, lijkt niemand te weten. Online is er vrijwel niks over te vinden. Als het nog steeds staat op de plek waar het destijds stond, zou het betekenen dat het monument en ‘strooiveld’ nu buiten het nieuw gebouwde stadion zou moeten liggen.

Het stadion is in zijn oude vorm nog wel even mooi te zien via Google Maps. Bij het inzoomen is het monument tussen de tribune en het veld duidelijk te zien.