Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De staantribune van Worksop FC spreekt voor zichzelf. In 2014 liep ik tijdens een groundhop door de Midlands tegen deze parel aan. Ik werd op slag verliefd. En viel stil.
Gebiologeerd liep ik er omheen. Ging op het bovenste plateau staan. Stapte naar beneden. En keek vanaf het veld of de tribune goed zichtbaar was voor de spelers. Ik vroeg mij oprecht af of het ooit nog beter ging worden.
Worksop FC werd opgericht in 1861. Daarmee kwam het totaal aantal voetbalclubs in de hele wereld op vier. Vrijwel de hele geschiedenis figureerde de club onderin de Engelse voetbalpiramide. In 1908 werd een hoogtepunt bereikt, toen het Chelsea trof in de eerste ronde van de FA Cup. Voor 18.995 toeschouwers verloren The Tigers met 9-1 op Stamford Bridge.
Op het moment dat ik het Sandy Lane Stadium bezocht, kwam de hoofdmacht uit in de Northern Premier League Division One South East. Alles aan de staantribune van Worksop is goed. Hij staat recht achter het doel, maar op een onverklaarbare afstand van zes meter. Hij is niet breder dan een forse frietkar, waardoor slechts voor een select gezelschap plaats is onder het dak.
Mooi detail zijn de gele lijnen op de grond, die de supporters moeten behoeden voor een lelijke doodsmak. Ik heb al teveel gezegd. Groundhoppers luister goed. Maak een bedevaart naar Worksop en laat je ogen spreken.
Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop.