Voetbal houdt de hele wereld bezig. Ook op de zonnige Canarische Eilanden, waar UD Las Palmas en CD Tenerife de dienst uitmaken. De ploegen vertegenwoordigen beide een eiland en proberen elk jaar boven de ander uit te stijgen om de vertegenwoordiger van het Canarische voetbal te zijn. De meeste Canarische Eilanden staan traditioneel achter een van deze twee clubs, behalve La Palma, waar de inwoners zich alleen maar bezighouden met Mensajero of Tenisca. Voor hen is dat de échte derby van La Palma. Waarom juichen de palmeros niet gewoon voor een grote club?
Volgens Pablo López Ortega, een expert van het Canarische voetbal, zit dat als volgt: “Ten eerste heeft het ermee te maken dat het eiland La Palma altijd al veel persoonlijkheid heeft gehad, een sterke eigen identiteit. Dat is op sommige eilanden minder zo. Ook heeft La Palma sinds jaar en dag een goed ontwikkeld cultureel niveau, vooral tijdens periodes dat er in Spanje dictaturen waren en het eiland een plek was waar veel liberale en progressieve denkers samenkwamen. Ten tweede zijn Mensajero en Tenisca oude clubs, twee van de oudste clubs op de Canarische Eilanden.”
Burenruzie sinds 1922
Inderdaad, Club Deportivo Mensajero en Sociedad Deportiva Tenisca komen beide uit 1922. En daar begint de burenruzie al. Beide clubs vinden namelijk dat ze eerder opgericht zijn dan de ander en eisen dan ook de bijnaam Decano op, wat Oudste betekent. Het lijkt er niet op dat een van de clubs in de toekomst haar nederlaag toe zal geven, ongeacht de onderzoeken die gedaan zijn naar de jaren twintig. Als de president van Tenisca bijvoorbeeld op video een oud document in handen gedrukt krijgt, waarop staat dat Mensajero voor Tenisca zou zijn opgericht, barst hij in lachen uit. “De grap van de dag!”
De geschiedenis van deze voetbalclubs gaat dus ver terug, zo legt ook López Ortega uit: “Het zijn clubs die er al hartstikke lang zijn, sinds de vroege jaren in de ontwikkeling van het voetbal op de Canarische Eilanden. Mijn moeder bijvoorbeeld, heeft een tijdje op La Palma gewoond en vertelde me altijd dat toen ze nog jong was – in de jaren veertig – de mensen het toen al met veel passie over Tenisca en Mensajero hadden. Zoiets was op Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera en El Hierro niet het geval.”
Geschiedenis van Tenisca en Mensajero
Ondanks dat de clubs dus al sinds die tijd lijnrecht tegenover elkaar staan, zijn er geen belangrijke sociale, religieuze of politieke verschillen die ten grondslag liggen aan de rivaliteit. In die zin lijken de ploegen wel op elkaar, al hoef je dat de fans niet te vertellen.
Een leuk weetje over Tenisca is dat de club de naam draagt van een prinses uit de tijd van de Benahoarieten, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Zo houdt Tenisca de pre-Spaanse cultuur nog een beetje levend.
Voor de groundhoppers die dit lezen: het Silvestre Carrillo is de moeite waard
Aan de andere kant heeft Mensajero een nog wel interessanter verhaal, namelijk dat van haar stadion. Het Estadio Silvestre Carrillo – vernoemd naar de eerste clubpresident – is een uniek stadion in de wereld. La Palma is een bergachtig eiland, maar tegelijkertijd had de club een vlak terrein nodig om tribunes op te zetten. De oplossing? Het veld is tegen een ravijn aan gebouwd en ligt bovenop een kantoorgebouw. Het uitzicht is waanzinnig. Voor de groundhoppers die dit lezen: het Silvestre Carrillo is echt de moeite waard.
Artikel gaat verder onder de foto’s