FC Schalke 04 pakt in 1997 onder leiding van trainer Huub Stevens de enige Europese prijs in zijn bestaan, de UEFA Cup. Met de bevlogen Limburger aan het roer, Johan de Kock als rots in de branding achterin en Youri Mulder als aanspeelpunt voorin, is de Nederlandse inbreng erg hoog. Staantribune zocht hen voor nummer 41 een kwart eeuw later op.

Na de beslissende strafschop van Marc Wilmots ontstond op het veld een gekkenhuis. Manager Rudi Assauer rent als een kip zonder kop rond en ook Johan de Kock is door het dolle heen. De Sliedrechter stond als nummer vijf op de lijst van penaltynemers. “Ik was natuurlijk blij dat ik niet meer hoefde te schieten en dat we gewonnen hadden.”

Het behalen van de UEFA Cup is voor de oud-speler van FC Groningen, FC Utrecht en Roda het hoogtepunt uit zijn carrière als clubvoetballer. “De clubs waar ik speelde, deden niet mee aan de Champions League. Dus de UEFA Cup was het hoogst haalbare. Niemand verwachtte ook iets van ons. Dan is het des te mooier dat je hem wint.”

Toen Schalke de UEFA Cup won

Youri Mulder: “Alle tegenstanders hadden zoiets van: wie is Schalke? Zij kenden ons helemaal niet. Valencia dacht ook dat ze van ons konden winnen, maar wij waren een taaie ploeg en konden af en toe heel goed voetballen.”

Alle tegenstanders hadden zoiets van: wie is Schalke?

Eén persoon blijft ijzig kalm in alle gekte. Huub Stevens heeft zojuist een unieke prestatie geleverd met Schalke 04, maar het eerste wat hij doet, is een aantekening maken in zijn notitieboekje. “Ik schreef op in welke hoek Marc schoot en of hij dat met de binnenkant of met de wreef deed. Ja, het klinkt nu heel gek, maar je zit in een tunnel. Je bent zo bezig met die momenten dat het even duurt voordat je beseft dat je gewonnen hebt.”

Tribuneklanten Van Hoogdalem en de geblesseerde Mulder delen mee in de feestvreugde. “Voor de wedstrijd deden we samen met teammanager Charly Neumann nog een rondje langs de twintigduizend meegereisde Schalke-fans. We werden toegezongen en toegejuicht. Naderhand zijn we het veld opgelopen om mee feest te vieren. Het was prachtig om mee te maken.”

Youri Mulder

Mulder kon het gemis van de finale opzijzetten. “Je bent zo aan het meeleven en hopen dat ze het gaan redden. Schalke was een club die eigenlijk internationaal nooit iets won en als je dan een UEFA Cup wint, is dat een heel emotioneel moment.”

Lees het hele verhaal over hoe underdog Schalke zomaar de UEFA Cup won in Staantribune nummer 41, te bestellen in de webshop of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Foto Youri Mulder: Pro Shots