Schrijver Joris van de Wier bezocht maar liefst 25 wedstrijden in Buenos Aires, die hij beschreef in Voetbalstad Buenos Aires Deel 1 en Deel 2. Een van de clubs in deel 1 is Gimnasia y Esgrima de la Plata.

La Plata ligt net buiten Buenos Aires en is de hoofdstad van de provincie. Het Estadio Juan Carmelo Zerillo is een pareltje. Een stokoude hoofdtribune is de blikvanger, maar voor de sfeer moet je op de staantribunes achter beide doelen staan. Aan de ene kant heb je de harde kern waar je als buitenstaander niet tussen kunt komen. Dat lukt wel aan de andere kant, waar het ook een groot feest is.

De wedstrijd was niet om aan te gluren, maar dat deerde de supporters niet. Voor hen ging het vooral om Diego Maradona, die destijds coach was van de thuisploeg. Het ‘Diegoooooo, Diegoooooo, Diegoooooo’ klonk regelmatig door het stadion.

Meer over Gimnasia y Esgrima de la Plata in Voetbalstad Buenos Aires Deel 1, dat aanstaande zaterdag (17 juni) opnieuw verschijnt. Je kunt het boek alléén pre-orderen in de Staantribune Webshop en zónder verzendkosten tot en met Vaderdag (18 juni)!