Louis van Gaal poserend naast een kabouter, afgebeeld op de cover van Staantribune nummer 40. Dat is misschien wel het beste dat is overgebleven uit de samenwerking tussen de Efteling en Sparta Rotterdam. Het sprookjespark stond tussen 1982 en 1985 op de borst van de Spangenaren. In Staantribune 40: gratis bezoekjes aan het pretpark, Van Gaals huwelijksfeestje en een Europese uitwedstrijd in Oost-Duitsland.

In het Efteling-tijdperk van Sparta was de huidige bondscoach een van de gezichten van het elftal. Louis van Gaal was destijds een ietwat trage middenvelder met een goed tactisch inzicht. Supporter Ad Borstlap zag hem vanaf de tribunes. “Het was niet echt een stervoetballer”, vat hij samen. “Maar hij was bij Sparta wel een erg gewaardeerde speler.” Van Gaal nam destijds al geen blad voor de mond. Zo was hij woordvoerder van de spelersraad. In die functie ging hij met het bestuur in gesprek over zaken als salarissen en de spelers-CAO.

Aad Andriessen

Aad Andriessen (die enige weken na het interview met Staantribune overleed, red.) was altijd erg onder de indruk van het technische en tactische vermogen van zijn ploeggenoot. Van Gaal had in die tijd al een behoorlijke vinger in de pap wat betreft de opstelling. Als centrale verdediger stond Andriessen kort achter Van Gaal. De spelers konden eindeloos praten over minutieuze voetbaldetails. “Stonden we bij de auto nog even een uur te praten over tactische zaken uit een wedstrijd.”

Sparta Efteling

Amazing Stroopwafels met de Sparta-selectie

De voormalige centrale verdediger legt uit dat veel mensen een beeld van Van Gaal hebben, maar dat ze hem niet écht kennen als persoon. “Het is een wereldman”, zegt hij. “Een heel aardige jongen om mee samen te spelen.” Na een gewonnen wedstrijd vond Van Gaal het vaak belangrijk om nog met een grote groep en de vrouwen bij elkaar te zitten. “Dan liet hij een Chineesje komen. We moesten wel zelf betalen, maar iedereen had het ontzettend naar zijn zin.” Dan dronk Van Gaal ook regelmatig een bacootje. “Niet dat hij iedere wedstrijd zoveel dronk, hoor, maar zijn vrouw moest hem weleens naar huis rijden.”

Andriessen kan zich nog goed herinneren dat de huidige bondscoach een feestje gaf ter ere van zijn 12,5-jarig huwelijk. De hele selectie was uitgenodigd en ging met een bus naar de hoofdstad. “Hij had alles in Amsterdam tot in de puntjes geregeld”, weet Andriessen nog. Van Gaal had een grote zaal afgehuurd en verschillende muzikanten kwamen optreden. Voor de kinderen van de spelers had de middenvelder geregeld dat cabaretier Tom Manders kwam optreden, die in die tijd mateloos populair was door het typetje zwerver Dorus. “Die had zo’n humor”, zegt Andriessen. “Daarnaast waren er nog wat Hollandse bandjes. Het was harstikke gezellig.” De selectie ging uiteindelijk in de late uurtjes weer met de bus naar Rotterdam.

Lees alles over De Efteling-jaren van Sparta in Staantribune nummer 40, (na) te bestellen in de webshop!

Foto’s: Pro Shots